Включен в хранителния режим, зехтинът спомага за понижаване на холестерола, потискане на възпаления и защита от някои видове рак. Полезността му обаче далеч не се ограничава с кулинарните и хранителни свойства - използван в релаксиращ масаж, той също допринася за доброто здраве.
 
Използван с тази цел от гърците още през 4-ти век пр.не.е, зехтинът се втрива в кожатата, смесен най-често с масло от розмарин за отпускане или от мента за освежаване
 
Всеки добър масаж може да облекчи болковите сензации, но масажът със зехтин е едно от най-достъпните и безопасни болкоуспокояващи средства, особено за мускулни разтягания, ставни болки, подувания, подагра и др. Това се дължи на противовъзпалителните свойства на зехтина. 
 
Зехтинът има и друг ефект при втриване – умерено хидратиращ. Той захранва кожата в дълбочина и предпазва от сухота, напукване, зачервяване и люспене дори и през студено и сухо време.
 
Изобилието от полифенолни антиоксиданти в зехтина действат и за запазване на кожата – минимизират проявата на линии и бръчки по лицето, както и на стрии на тялото.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Може да се използва дори при масаж на скалпа. Освен хидратиране на кожата и космените фоликули, може да помогне за премахване на пърхот или сърбежи и прави косата по-бляскава и податлива на фризура.
 
Единственото изискване към зехтина, освен доброто му качество, е той да е възможно най-пресен. Колкото по-пресен е, толкова по-силно ще бъде влиянието му.