Дъгата представлява видимият спектър от светлината – тя е видимо електромагнитно излъчване. Има и невидими лъчи, като рентгеновите, ултравиолетовите, инфрачервените, радио лъчите, както и тези, които се излъчват от микровълновата фурна. 
 
Не е тайна, че невидимите лъчи ни засягат неблагоприятно, следователно е логично видимите също да ни влияят по някакъв начин. Добрата новина е, че влиянието им не е в негативна насока, дори напротив.
 
Терапията с цветове, позната още като хромотерапия, е неинвазивен метод, който използва цветовете от видимия спектър с цел подобряване на дадено състояние. Цветът като метод за лечение е изследван още от 2000 г. пр. Хр. Древните египтяни и гърци са използвали цветни минерали, камъни, кристали и бои като лечебни средства. 
 
Древните лечители може да не са знаели за биологичните промени в организма, вследствие на този вид терапия, но са били наясно, че може да се възстанови балансът в организма. 
 
Чакрите представляват енергийните центрове в организма. Съществуват много чакри, но седем, повече от които разположени на гръбначния стълб, се считат за основните. Те резонират със седем цвята от видимия спектър. Чакрите и съответните им цветове вибрират на една и съща честота. 
 
Според лечебните терапии заболяванията са следствие на енергиен дисбаланс или блокиране на енергията в някоя или във всички чакри. 
 
Хромотерапията се основава на принципа, че качествата на всеки цвят от видимия спектър води до промяна в енергията и възстановява енергийния баланс в организма. По този начин се постига облекчаване на дадено състояние. 
 
С други думи, светлината, която виждаме с очите, достига не само до визуалните центрове на мозъка, но също така и до на хипоталамуса, който свързва нервната система с ендокринната. Той също така участва и в основни процеси като:
  • Сърдечен ритъм и кръвно налягане.
  • Поддържане на телесната температура.
  • Апетит и жажда.
  • Електролитния баланс в организма.
  • Стимулиране на хипофизната жлеза и синтеза на хормони.
  • Циклите на съня. 
NEWS_MORE_BOX
 
През последните години се работи усилено по използването на пълния спектър и цветната светлина за третиране на състояния, свързани както с тялото, така и с ума
 
Установява се, че зелената светлина има по-голяма ефективност при сезонното афективно разстройство, в сравнение с червената. 
 
Става ясно, че цветните светлини имат специфични ползи по отношение на балансирането на вегетативната нервна система. Тя е от решаващо значение за повечето хронични заболявания и функционални нарушения в организма – сърцебиенето, функционирането на храносмилателния тракт и отговора към стрес. 
 
Лазерната терапия демонстрира ефективност за намаляване на времето за излекуване на рани и язви; облекчаване на отока; улеснява се реминерализирането на костите.