Учените все повече започват да преосмислят ръководната функция на мозъка и да насочват вниманието си към стомашно-чревната система. В червата има огромно количество нерви и незнайни по вид нерви, които отделят различни видове сигнални вещества. Нервната система на червата е също толкова сложна, колкото и на мозъка, затова се нарича „чревен мозък“.
 
Ако функцията на червата беше само да транспортират и усвояват храната, то толкова сложна нервна система, би била излишна. Отдавна ни е известно, че има връзка между начина, по който се чувстваме и усещанията в корема – когато сме влюбени усещаме пеперуди в корема, може да ни се свие коремът от страх и притеснение, преглъщаме негативните емоции навътре и т.н.
 
Как червата въздействат на мозъка? Местата, до които достигат сигнали от червата в мозъка, са инсулата, лимбичната система, префронтална кора, амигдалата, хипокампусът. Сферите на въздействие на тези области са Аз чувство, обработване на емоциите, морал, изпитване на страх, памет и мотивация. Tова означава, че сигнали от червата могат да оказват влияние върху тези области.
 
Най-важният сигнален път от храносмилателната система към мозъка минава през nervus vagus (блуждаещия нерв). Когато нервът изпраща стимули с определени честоти хората, могат да се чувстват добре или да изпитват страх. Мозъкът получава информация от нерва, за това какво се случва в тялото. Мозъкът е доста изолиран в костния череп, има дебела обвивка, която го пази, а червата от друга страна получават много информация от храната, от имунната система и от чревните бактерии.
 
Червата са най-големият сензорен орган в тялото, заради голямата си повърхност и сложна нервна система. През 2013 г. се провежда научно изследване за въздействието на чревния микробиом върху човешкия мозък. Резултатите показват, че след 4 седмично приемане на микс от бактерии, има видими промени в някои мозъчни ареали, най-вече в областите отговарящи за емоциите и болката.
 
Съществува връзка между раздразнените черва, стреса и депресията. Как се случва комуникацията между червата и мозъка - червата не изпращат всички сигнали през блуждаещия нерв в мозъка, а само по-важните. Може да има съобщения до центъра за повръщане при прием на алкохол, или до центъра на болката при силни газове или за неразположение при различни причинители на болести.
 
При хората с раздразнени черва, има повишена активност в емоционалния сектор на мозъка, в който се обработват неприятните чувства. При синдрома на раздразненото черво често има дискомфорт и бълбукане в корема и тенденция към диария или запек. Често тези хора страдат и от състояния на тревожност или депресия. При продължителен период на малки, хронични възпаления, лоша чревна флора или неустановена непоносимост към храна, може да има и симптоми отстрана на мозъка.
 
При други заболявания като хронични възпаления при болест на Крон и улцерозен колит в червото има наранявания на лигавицата. При тези пациенти също има по-висока степен на депресия и тревожност.
 
Стресът е един от най-важните дразнители за мозъка и червата. Ако мозъкът се бори с проблеми, които иска да разреши, му е нужна повече енергия. Тази енергия се набавя от храносмилателната система, която започва да пести енергия при храносмилане, образува по-малко слуз и намалява своята кръвна циркулация.
 
Ако това продължи дълго и мозъкът постоянно е в състояние на извънредна ситуация, то червото започва да изпраща неприятни сигнали към мозъка. Могат да се появят изтощение, липса на апетит, неразположение или диария. При продължителен стрес, липсата на циркулация и намаленото слузо-образуване отслабват чревните стени. Имунните клетки започват да изхвърлят повече сигнални вещества.
 
Според бактериолозите стресът не е хигиеничен. В променените условия на червата се развиват други бактерии, които не допринасят за доброто ни настроение. Затова е важно да избягваме свръхнатоварване и да не бързаме по време на ядене.
 
Храненето е добре да се случва спокойно без стрес и без телевизия, това важи особено за малките деца. Стресът активира нерви, които пречат на храносмилането и извличаме по-малко енергия от храната, като ни трябва повече време за храносмилане.
 
Установено е, че определени видове бактерии при синдром на раздразненото черво намаляват болките в червата, като Lactobacillus reuteri, Lactobacillus plantarum и Bifidobacterium infantis. Ако няма голямо подобрение след изключване на непоносими храни и възстановяване на чревната флора, могат да се използват други методи като хипнотерапия.
 
Хипнотерапията дава добри резултати при пациенти с раздразнено черво, като много от тях намаляват лекарствата или нямат нужда от тях, особено добри резултати има при децата.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Пациенти със заболявания на стомашно-чревната система, които имат силна тревожност и депресия са съветвани да приемат антидепресанти. Антидепресантите подобряват настроението като засилват отделянето на серотонина - хормона на щастието. Новите изследвания показват, че при приема на такива медикаменти нервите отново стават пластични.
 
Пластичност на нервите означава тяхната способност да се променят. Пубертетът е период на развитие, който се характеризира с повишена пластичност на нервите. До 25-годишна възраст моделите на поведение се утвърждават и стават по-фиксирани. Психотерапията помага точно за преодоляването на негативните и самосаботиращи модели на поведение.
 
При приема на антидепресанти, често има странични ефекти от храносмилателната система като гадене, диария и след дълъг прием запек. Това се дължи на влиянието им върху чревните нерви. Учените се питат дали е възможно прием на антидепресанти, които действат само в червата и не достигат до мозъка. Тъй като 95% от серотонина се произвежда в чревните клетки, ако се въздейства в червата, то до мозъка биха стигнали други съобщения.
 
При състояние на тревожност и депресивни настроения е добре да се погрижим и за чревното здраве. Прекалено многото стрес, нарушена чревна екосистема или неустановена непоносимост към храни, могат да допринесат за емоционалните симптоми и невинаги причината се крие само в мозъка и в събитията от живота.