От днес започва Световната седмица на хомеопатията, която ще продължи до 6 април. В този период можете да се консултирате безплатно с български лекари хомеопати в 11 града и да посетите безплатни лекции в София, Пловдив, Варна и Бургас. Темата на инициативата, както Puls.bg първи съобщи, е "Репродуктивно здраве – как да създадем и отгледаме здрави и щастливи деца."


По повод Седмицата на хомеопатията на посещение у нас е проф. д-р Аджит Кулкарни, който е хомеопат от Индия с над 22-годишен стаж. Д-р Кулкарни обяснява, че в неговата страна се използват 3 официални лечебни метода – традиционна медицина, хомеопатия и Аюрведа. По неговите думи хомеопатията може да помогне на двойките с репродуктивни проблеми, включително и при поликистоза, нередовен цикъл, слаба подвижност на сперматозоидите и др.

 


Има случаи, в които се съчетават успешно и трите лечебни подхода, например при структурни промени в тялото.

Хомеопатията е изключително ефективна при терапия на стреса и тревожността, които често пречат на зачеването. На жените, които искат дете, д-р Кулкарни препоръчва и специална програма по Аюрведа. Тя се нарича Ваджакаранам и се започва около година преди двойката да реши да има дете. Програмата има 6 точки:

  • Промяна в начина на живот – повече движение, отказ от алкохол и цигари;
  • Специална диета – със свежи храни, приготвени само у дома;
  • Хомеопатични лекарства спрямо индивидуалния случай;
  • Панчакарма (прочистване на тялото);
  • Йога;
  • Медитация.


В Индия казват, че първата задача на добрата съпруга е да поднесе топло мляко с шафран на съпруга си, разказва проф. Кулкарни. Тази напитка на плодовитостта се приема от мъжа всеки ден, особено в периода преди зачеването.


Проф. д-р Аджит Кулкарни е директор на Хомеопатичния изследователски институт, Сатара, Индия. Известен в международен мащаб преподавател по хомеопатия със специални интереси върху езика на тялото при диагностициране.

 

 

 

 

Puls.bg е медиен партньор на събитието.