Тревожността е много често срещано нарушение, свързано с менталното здраве на човека, което може да се появи в резултат на различни причини.

 

Съществуват няколко естествени средства и методи за лечение на тревожност и стрес. Те като цяло са безопасни за приложение по време на други конвенционални терапии.


 

Въпреки това промените в диетата и някои естествени добавки, могат да променят начина, по който действат редица лекарствени вещества против тревожност. Поради тази причина е важна консултацията с лекар, преди човек да опита тези методи. Медицинският специалист би могъл да препоръча и други природни средства.

 

Ароматерапията е метод, който често се препоръчва. Миризмата на успокояващи растителни масла може да помогне за облекчаване на стреса и тревожността. Някои аромати работят по-добре за някои хора от други. Поради тази причина е важно човек да експериментира с различни опции и да открие най-подходящата за него.

 

Лавандулата може да бъде особено полезна. Едно проучване проверява ефектите на ароматерапията с лавандула върху безсънието при 67 жени на възраст 45-55 години. Резултатите от него показват, че ароматерапията може да намали сърдечната честота в краткосрочен план и да помогне за облекчаване на проблемите със съня в дългосрочен план.

 

Друга алтрернатива за тези състояния е конопеното масло. Канабидиолът е производно на растението канабис или марихуана. За разлика от други форми на марихуаната, това масло не съдържа тетрахидроканабинол или THC, което е веществото, създаващо чуството за наркотично опиянение.

 

Конопеното масло е лесно достъпно без рецепта в много алтернативни здравни магазини. Предварителните изследвания показват, че има значителен потенциал за намаляване на тревожността и паниката при хората.

 

Много билкови чайове също са от полза при тревожност и улесняват съня. Някои хора намират процеса на приготвяне и пиене на чай за успокояващ, но някои чайове могат да имат по-пряк ефект върху мозъка, което да доведе до намаляване на чувството на тревожност.

 

Резултатите от проведено проучване в малък мащаб показват, че лайката би могла да промени нивата на хормона на стреса - кортизол.

 

Подобно на тези чайове, за много билкови добавки се предполага, че намаляват тревожността. Въпреки това, малко научни доказателства подкрепят тези твърдения.

 

Много важна е консултацията с лекар, който е запознат с билковите добавки и потенциалните им взаимодействия с други лекарства.

 

 

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322396#natural-remedies-for-anxiety-and-stress

https://www.merckmanuals.com/professional/psychiatric-disorders/anxiety-and-stressor-related-disorders/overview-of-anxiety-disorders

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2012/740813/

https://link.springer.com/article/10.1007/s13311-015-0387-1

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022395617307434