Заедно с индийската аюрведа и традиционната китайска медицина, тибетската медицина и в частност тибетският масаж е една от най-старите систематизирани лечебни системи в света. За разлика от традиционната китайска медицина, тибетската медицина все още набира популярност в западните държави. Тибетският масаж започва да бъде предлагана процедура най-вече в различни СПА центрове и масажни студиа.


Тибетският масаж, известен още като масаж Куние, е древна форма на масажна техника, преподавана в традиционната тибетска медицина. Като има за цел баланс на различни системи в тялото, които водят до облекчение на болестните прояви.


Манипулативните техники, използвани при този вид масажна терапия, включват поглаждане, размачкване, почукване и други характерни за конвенционалния масаж прийоми. Разликата е в стимуалцията на акупресурни точки, в които се прилагат дълбоки кръгови движения. Използва се и масажно масло - натурално и без добавки – най-често зехтин.Преди започване масажистът може да оцени енергийните нива и здравословното състояние на клиента, за да определи вида на маслото, което да използва. В сесията могат да се включват кратки дихателни упражнения.


След това терапевтът нанася масло върху главата и лицето на клиента равномерно с масажиране на тези зони с лек натиск, особено върху шията. След като главата е готова, масажните движения се насочват към раменете, ръцете, китките, гърба, бедрата и стъпалата.


Започва се с плавни движения по енергийните канали на тялото, за стимулация циркулацията. Продължава се с по-дълбок контакт с подкожието чрез кръгообразни масажиращи движения на хипотенера (от ръката на масажиращия).


Важно е след края на масажа маслото да бъде добре изтрито от кожата, поради отделените от тялото токсини.

 

Масажната терапия с Куние не само облекчава болката в различни части и органи на тялото, но освен това оказва благоприятен ефект при умствено изтощение. Подходяща е както за възрастни, така и за деца.


Широко се прилага при чести главоболия и оплаквания от напрежение, достигащо до тревожност. Освен това свързани със стрес симптоми като сърцебиене, покачване на кръвно налягане и епизоди на паник атаки.


Масажът се прилага още и при менструални нарушения, както и няои проблеми с гастро-интестиналния тракт – запек. Освен това за подобряване на метаболизма, при влошен сън и чести епизоди на безсъние. Подобряват се още апетита и кръвообращението.


Една процедура може да продължи от 45 минути до един час, в зависимост от това дали клиентът желае основно въздействие в областта на главата или масаж на цялото тяло.


Частите от тялото, върху което не се работи, се покриват с кърпа. Обикновено се изисква клиентите да бъдат частично съблечени.


Храненето преди процедура, особено с тежка храна, е непрепоръчително. Освен това не се препоръчва и вземането на студени душове. Важно е поддържането на тялото топло, както преди, така и след масажа. От значение още е да се приема повече вода – както преди, така и след приключване на процедурата.


Като противопоказания се посочват кожни заболявания – например контактен дерматит, някои видове екзема. Освен това разширени (варикозни) вени и отоци. Бременността се посочва като относително противопоказание.


Библиография:
1.    https://www.naturaltherapypages.com.au/massage/massage_tibetan
2.    https://www.tibetanmedicine-edu.org/tibetan-massage