Солта, като средство за лечение е използвано широко в древността, но за първи път това е документирано през 1843 г. Касае се за наблюдения на полския лекар Феликс Бочковски, който забелязва, че хората, работещи в солни мини, освен че не страдат от характерните заболявания за повечето миньори, се радват и на изключително здрави бели дробове, силна имунна система и не на последно място добро настроение, въпреки тежките условия и оскъдното хранене.


Той наблюдава още, че работниците в конкретните солни мини почти никога не страдали от простудни и белодробни заболявания. Бочковски прави връзка с тези резултати и наситения със сол въздух, който миньорите вдишват ежедневно.


Често към днешна дата свързваме солните стаи или т.нар. халотерапия с профилактика на дихателни смущения, но освен това тя оказва значение за различни кожни заболявания – атопична екзема, акне, псориазис, алергии. Изявен е ефектът и върху нервната система – наблюдава се подобрение на неврози, депресия и синдром на хронична умора. Не на последно място е повлияване дисфункцията на вегетативната нервна система и подобряването на съня.Терапията се изразява в разпрашаване на фини частици специална фармацевтична сол със съдържание 99,95% NaCl. Те лесно се инхалират и aбсорбират както през повърхността на кожата, така и от алвеолите.


Солта има изявен антимикробен ефект, но освен това при вдишване отделя отрицателни йони, с което се наутрализира положителния заряд, излъчван от всички електроуреди, с които сме заобиколени в ежедневието си и създаващи т.нар. електросмог.


За солната терапия няма възрастови ограничения, като може да се съчетае с процедури като инхалационна фитотерапия, ароматерапия, различни видове масаж, кинезетерапия.


Като „страничен ефект“ от солната терапия може да се отчете засилването на кашлицата и учестено отделяне на секрети, което води до изчистване на дихателните пътища. Престоят в солна стая или солна пещера може да предизвика дразнене на очите, поради което се препоръчва на посетителите да затворят очите си.


Препоръките преди влизане в солни стаи е да не използвате силни парфюми или дезодоранти. Причината е компрометиране на част от ефекта поради концентриране на въздуха с други химични молекули.


Източници:
https://www.healthline.com/health/halotherapy
https://www.webmd.com/balance/what-is-halotherapy