Какво представлява инфрачервената светлина?

Инфрачервената светлина е невидима светлина с дължина на вълната приблизително между 750 nm и 1 mm. Тя е станала широко използвана в множество области на съвременните технологии.

 


Терапията с инфрачервена светлина е иновативен метод за лечение на болка и възпаление в различни части на тялото. За разлика от ултравиолетовата светлина, която може да увреди кожата, инфрачервената светлина подобрява регенерацията на клетките. Инфрачервената светлина се доставя до мястото на нараняване или възпаление при определени дължини на вълната, насърчавайки възстановяването на клетките.

 

Инфрачервената светлина прониква и в дълбоките слоеве на кожата, осигурявайки по-добро облекчаване на болката. Освен това инфрачервената светлина е безопасна, естествена, неинвазивна и безболезнена. По този начин може да осигури широк спектър от ползи за здравето.

 

Тя се използва широко в областта на хуманната медицина, стоматологията, ветеринарната медицина. Терапията е сравнително безопасна и естествена, което позволява да се предлага като алтернативно лечение при мускулни болки, скованост на ставите и артрит.

 

Какви са ползите за здравето от терапията с инфрачервена светлина?

Терапията с инфрачервена светлина има много ползи за човешкото тяло. Те включват детоксикация, облекчаване на болката, намаляване на напрежението в мускулите, релаксация, подобрено кръвообращение, загуба на тегло, пречистване на кожата, облекчаване на някои проблеми от диабет, стимулиране на имунната система и понижаване на кръвното налягане.

 

Сърдечносъдово здраве
Една от основните ползи за здравето от терапията с инфрачервена светлина е подобряването на сърдечносъдовото здраве. Инфрачервената светлина увеличава производството на азотен оксид, жизненоважна сигнална молекула, която е важна за здравето на кръвоносните съдове. Тази молекула помага за отпускане на артериите и предотвратява съсирването и слепването на кръвта в съдовете. Освен това, азотният оксид се бори и със свободните радикали, за да предотврати оксидативния стрес и да регулира кръвното налягане.

 

Азотният оксид е от съществено значение за подобряване на кръвообращението, при което се осигурява повече кислород и хранителни вещества на увредените тъкани. По този начин инфрачервената светлина ускорява зарастването на рани и стимулира регенерацията на увредените тъкани, намалявайки възпалението и болката.

 

Мускулни травми
Инфрачервената терапия подобрява действието на митохондриите в клетките, като по този начин задейства растежа и възстановяването на нови мускулни клетки и тъкани. С други думи, инфрачервената светлина може да ускори процеса на възстановяване след мускулно нараняване.

 

Детоксикация
Инфрачервената терапия може да се прилага чрез сауни. Детоксикацията е важна, тъй като може да засили имунитета. В същото време детоксикацията подпомага правилното функциониране на биохимичните процеси, като подобрява храносмилането. В инфрачервените сауни вътрешната температура на тялото се повишава, което води до детоксикация на клетъчно ниво.

 

Потенциално лечение на рака
Терапията с инфрачервена светлина е потенциално лечение на рак. Проучванията показват значително активиране на наночастиците, когато са изложени на инфрачервено лъчение, което ги прави силно токсични за околните ракови клетки. Едно такова ново лечение е фотоимунотерапията, използваща конюгиран антитяло-фотоабсорбиращ комплекс, който се свързва с раковите клетки.

Какви са рисковете, свързани с инфрачервената терапия?

В зависимост от дължината на вълната на инфрачервената светлина могат да възникнат термични или топлинни наранявания. Термично нараняване може да възникне дори без поява на болка. Освен това бременни жени и пациенти със сърдечни заболявания не трябва да се подлагат на терапия с инфрачервена светлина.

 

Специалистите предупреждават да не се използва инфрачервена терапия за лечение на хронични заболявания, като се пренебрегва употребата на лекарства и препоръчителните лечебни процедури. Въпреки че инфрачервената терапия обещава много ползи за здравето, нейното изследване далеч не е завършено. Ето защо понастоящем трябва да се счита за допълнение към медицинското лечение и другите режими на терапия трябва да продължат, както е предписано.

 

Референции:
1. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Biological effects and medical applications of infrared radiation
2. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Far infrared radiation (FIR): its biological effects and medical applications
3. National Cancer Institute (NCI). Killing Cancer Cells with the Help of Infrared Light – Photoimmunotherapy