Лечението с вендузи, наричан още вендузотерапия, е метод в алтернативната медицина, който се е използвал предимно в Египет, Гърция и източната част на Азия. С времето придобива популярност и в Китай, където и до днес се възползват лечебните свойства на вендузите. През последните десетилетия този метод става все по-търсен и в Европа.


При първите опити за вендузотерапия били използвани рога от животни (най-често крави), като те се поставяли върху кожата с по-големия си отвор, а от по-малкия въздухът се изсмуквал, след което се запушвал.


Чашите за вендузи могат да бъдат изработени от различен материал. С времето навлезли стъклените вендузи, които са един от най-разпространените варианти и най-предпочитаните, защото могат да се стерилизират. Последните години навлизат и по-нови видове, които са с вградени помпички. Благодарение на тях необходимостта от предварително загряване отпада.Вендузите, които днес се използват представляват малки чаши с овална форма, които под влияние на механичен или топлинен натиск, засмукват кожата на мястото, където са поставени. Така се предизвиква приток на кръв към третирания участък. Обикновено се поставят на гърба, корема, по раменете или бедрата.


Времето за третиране на участък варира от няколко секунди до 10-15 минути. След вендузотерапия пациентът се оставя да лежи в рамките на поне един час.


От значение е след терапия да се пие достатъчно количество вода. Причината е не само загубата на течности при потенето, но и необходимостта за извеждане на токсините от организма, които по време на терапията със засилване на кръвообращението и лимфния дренаж се изнасят от тъканите.


Най-често вендузите се поставят върху гърба, но причината е не само по-голямата му площ, но и наличието на рефлексогенни зони, чрез които се стимулират допълнително и вътрешните органи. Този факт обяснява защо поставени върху по-далечни зони от мястото на болка вендузите оказват лечебен ефект.


Повечето хора описват вендузотерапията като отпускаща и сгряваща терапия. Често тя се предлага в спа центрове и балнеосанаториуми. При пациенти, които са с по-нисък праг на болка е възможно да е налице лек дискомфорт.


Лечението с вендузи се препоръчва при различен спектър от патология – отстрана на дихателната система (кашлица, бронхит), също така при травми и схващания. Пациенти с болки по ставите също са показани за терапията. Вендузотерапията оказва релаксиращ ефект – намалява безсънието, стреса, включително се препоръчва за разреждане на пристъпите на мигрена.


Терапията с вендузи оказва седиращо действие, поради потискането на централната нервна система. Прилагането ѝ при раково болни се дължи не на антитуморен ефект, а на обезболяващо действие.


Терапията води до намаляване на болковата симптоматика и отпускане на мускулатурата. Това е причината да се прилага от много спортисти, които целят по-бързо възстановяване.


Лечението с вендузи е противопоказно за лица с високо кръвно налягане, кръвоизливи, кожни раздразнения, варикозни (разширени) вени. Освен това вендузите не се поставят в областта на сърцето, гръбначния стълб, бъбреците и млечните жлези. Терапията е противопоказана още при бременни, а при деца е подходящо използването на силиконови вендузи.


Съществуват различни техники за вендузотерапия – сухи, които плътно прилепват към тялото; кръвопускащи – при които предварително на кожата се прави лек разрез; вендузен масаж – при който предварително третирната зона се обработва с масла; пулсираща вендузна терапия с използване на специализирани апарати и други.