Все повече методи и лечебни процедури навлизат от източната медицина в „западния свят”. Един от тези т. нар. алтернативни методи представлява и су джок масажът, който се смята за едно от големите открития на ХХ век. Методът е създаден по идея на корейски професор, който се базира на древни медицински практики и познания.


Името на масажа произлиза от думите су - в превод длан или ръка и джок - стъпало или крак. Дланите и стъпалата са богати на рефлексогенни точки или зони. По тях се концентрират нервни окончания, които са свързани с нервни влакна, достигащи до различни органи в тялото. Смята се, че през тялото преминават енергийни меридиани, които започват и свършват в тези точки, разполагащи се по дланите и ходилата.


Характерно за масажа е, че при усвояване на методиката упражненията могат да се практикуват от всеки човек, дори той да няма медицинско образование или да е преминал специализирани курсове. Дори в някои детски градини в Русия този вид масаж на рефлексогенни зони се практикува.Упражненията могат да се правят навсякъде – дори и вкъщи, отпуснати на креслото или дивана, както и на опашката, докато чакаме. Важно е да се знае, че дори и неправилно да се изпълняват упражненията те няма да навредят, а просто няма да доведат до желания ефект - няма противопоказания за изпълнението им.


Методите са лесно усвоими и могат да се прилагат ежедневно.


Смята се, че при възникване на патологичен процес в някой орган – импулсите, които преминават по свързващия ги меридиан с точки по дланите или ходилата се заключват. При натиск в рефлексогенните точки се усеща болка. Но прилагането на масажните движения в съответните точки стимулира възстановителния процес в съответния орган.


Наличието на по-болезнени зони по дланите или ходилата, дори и при лек натиск, помага за по-лесното откриване на търсените точки.


Някои практикуващи метода су джок си служат не само с натиска на върха на пръстите, но също и със семена (например грахови зърна), по-специални камъни, мъниста и други. Един от начините за установяване наличието на резултати е постепенно намаляване на болката при приложението на сходен по сила натиск в съответните точки, които отговарят за увредения орган.


NEWS_MORE_BOX


Най-общо разделянето на зоните може да бъде схематизирано по следния начин – точките по палеца отговарят за областта на шията и главата, тези по показалеца и малкия пръст (кутрето) отговарят за горните крайници, а по средния и безименния пръст – за долните крайници. По дланта и основата на ходилото се разполагат точки, които отговарят за различни вътрешни органи.


Този алтернативен лечебен метод по типа на акупресурата може да бъде полезен при различни хронични състояния и заболявания – главоболие - по мигренозен тип, язва или гастрит, някои заболявания на дихателната система – бронхит или астма, при световъртеж и дори паник-атаки.


Примери са масажирането на първата фаланга на малкия пръст с цел намаляване желанието за тютюнопушене и отказ. Друг пример е разтъркването на молив или химикал между повърхностите на двете длани, което води до стимулиране на различни точки, съответно органи и действа ободряващо.