Шиацу (или шиатсу) е японска масажна техника, която в превод означава натиск с пръсти. Предполага се, че техника съществува от повече от 2000 години и е производна на древната форма на китайски лечебен масаж – акупресура. Шиацу масажът е повлиян от китайски техники и претърпява еволюция през вековете.


Въпреки, че шиацу е източна древна традиция, започва да се практикува и на запад, но на сравнително по-късен етап – през 60-те години на миналия век започва по-бурното разпространение и на европейския континент. Техниката се използва както в Япония и Китай, така също във Европа и САЩ.


Също както акупресурата и акупунктурата, и в шиацу се използват 14 меридиана, всеки от които съответства на определен орган на човешкото тяло. Те изпълняват функцията на канали, през които протича енергията “чи”.Тъй като “чи” трябва да протича свободно и равномерно през тялото според шиацу, когато това протичане е блокирано или възпрепятствано, това означава, че тялото страда от някаква болест. Заболяване има и когато “чи” е в минимално количество в определени части от тялото или в излишък в други органи или системи.


Шиацу масажът има за цел да отстрани препятствията, които блокират притока на енергия през меридианите на тялото. Отстраняването на препятствията и възстановяването на баланса се постигат посредством оказване на натиск с пръсти върху ключовите точки в тялото.


Този вид масаж започва най-често от краката и завършва със скалпа. С пръстите си масажистът набляга на целевите области, в които се открива проблем. Масажът може да бъде по-лек или по-силен, всичко зависи от това как се чувства пациентът. Набляга се на проблемните места.


Масажната техника се извършва най-вече с пръсти, длани и палци по специална система от точки и меридиани, за да бъде възстановен енергийният баланс в тялото на лекувания.


Освен с лечебните си свойства, масажът има и отпускащо действие. Освен с оздравителен характер, масажната терапия се прилага и с цел превенция и профилактика на различни заболявания.


Понякога по време на шиацу масаж, освен пръсти терапевтът използва и лактите, коленете и стъпалата си, с които упражнява натиск върху точките по тези меридиани.


Шиацу може да се използва при наличието на разнообразни здравословни проблеми, вариращи от мускулни болки до проблеми с храносмилателната система, главоболие и други.


Преди началото на масажа се прави диагностика, по време на която се проверяват сетивни точки на тялото и се търсят промени като изразена напрегнатост на някой участък, нетипични тъканни образувания, фасциални размествания и други.


При Дзен Шиацу (разновидност на шиацу масажа) диагностиката започва с цялостен оглед, проверка на миризмата, тълкуване на звуците, чувствителността на натиск на определени точки, пулса и промени по езика.


Според различни пручвания шиацу терапията има релаксиращо въздействие върху тялото и ума, в това число редуцира стреса и показва добър ефект при проблеми с мускулен, ставен и неврологичен характер. На територията на Европейския съюз е прието, че шиацу масажите имат рехабилитационен и профилактичен характер.


Ако все пак е налице болка при натиск на определни точки е необходимо масажистът да бъде информиран своевременно.


Масажът се извършва обикновено на ниска масажна маса или на пода, с подходящи постелки. Тъй като не изисква употребата на етерични или масажни масла, свалянето на дрехите не е задължително. Масажът обикновено трае между 40 и 60 минути.


Сесията често започва с нежно разтягане и техники за манипулация, за да се стимулира движението на енергията в организма и за отпускане на мускулите. Натискът може да се прилага към точно определени точки или към по-голяма част от тялото. В някои случаи натискът може да бъде нежен и успокояващ, а в други да се използва дълбоко стимулиране.