Шиацу е японска традиционна терапия, която в превод означава „натиск с пръсти”. Тя спада към комплиментарната медицина и е официално призната като метод на физикалната терапия в голяма част от страните на Европейския съюз.


В практикуването на Шиацу са известни две разновидности.


Едната е - Шиацу, свързано с работата и изследванията на Масунага. Масунага е японски психолог, който за пръв път създава теорията на Шиацу на база на собствения си опит и древните практически методи за работа.


Около 6 в. пр.н.е. достиженията на китайската традиционна медицина се пренасят в Япония, където намират свое характерно развитие. Възприета е основната концепция за наличието на жизнена енергия в тялото - КИ, която тече по определени енергийни канали, наречени меридиани, общо 12 на брой. Нарушенията в потока на енергията са причина за нарушаване здравето на човека. Целта на Шиацу е да балансира потока на енергия в организма, чрез работа върху меридианите, като по този начин стимулира собствените му защитни сили.


Всеки терапевтичен сеанс по Шиацу е индивидуален - предназначен е за конкретния човек и е съобразен с неговото състояние в момента на терапията. За целта Шиацу разполага с богато разнообразие от похвати и те могат да бъдат комбинирани по стотици възможни начини, за да отговорят на нуждите на конкретния човек. Емоционалното състояние и проявата на определени симптоми са свързани с действието на някой от 12-те меридиани.


Процедурата по Шиацу се предхожда от кратък разговор, който дава представа за общото състояние на приемащия. За диагностиката на неговото моментно състояние Шиацу терапевтът използва определени за това зони, на гърба или корема, при което определя и по кои меридиани ще работи. Работата при Шиацу се провежда върху удобна постелка на пода, като клиентът през цялото време остава облечен.


В хода на процедурата се използва дозиран неболезнен натиск - с палци, длани, лакти - по протежение на засегнатите канали и намиращите се върху тях акупресурни точки. Прилага се контролирано разтягане на определени мускулни групи и движения на ставите по анатомичните им оси. В края на процедурата се получава усещане за дълбока релаксация. Често човек се унася (заспива), докато получава Шиацу, което е израз на снемане на напрежението и възстановяване на енергийния баланс на тялото. Енергетичното състояние на човек се влияе от множество външни и вътрешни фактори. Шиацу определя това моментно състояние и, работейки върху него, дава на организма точно това, от което той има нужда в момента. Трябва да се отбележи, че един и същи симптом, например болка в раменете, може да е предизвикан от дисбаланс в различни меридиани, т.е. да има различен произход. Кой от меридианите именно е засегнат и отговорен за болезненото състояние определя терапевтът. Ето как Шиацу цели да открие първопричината за изпитвания дискомфорт и да даде възможност на тялото да я преодолее.


Човек притежава голям възстановителен потенциал и не е необходимо в определени случаи да прибягва до употребата на фармацевтични препарати. Шиацу се опитва по естествен начин да стимулира активността за възстановяване, когато това е възможно и да стимулира организма сам да се справи с проблема. Това в голяма степен се отнася до понятието „стрес” и формите, под които той се проявява в съвременното общество. Шиацу има доказан терапевтичен ефект при състояния, характеризиращи се със следната симптоматика: главоболие, мигрена, болки в раменете и врата, болка в ставите и намалена подвижност, нарушено храносмилане, менструални нарушения, смущения в съня, тревожност и депресивност, хронична или продължителна умора.


Шиацу разглежда човека като единство от физическата и енергийната му компонента. Работата върху физическото тяло се осъществява чрез механичния натиск, оказван върху него, а точното място на прилагането му зависи от хода на енергийния меридиан при конкретния човек. Шиацу терапията винаги обхваща цялото тяло, тъй като нарушенията в определена област оказват влияние и върху други части от тялото.


Шиацу все още се предлага на малко места в София поради липсата на лицензирани школи у нас. Сред тях са Тенис клуб "Малееви", салон за масажи Fina Style и други.
 


 

 


 

 

Владимир Каменов
Дипломира се през 2001 г. в Химическия Факултет на СУ "Св. Климент Охридкси", специалност органична химия.

 

През 2007 г. завършва Национална спортна академия "Васил Левски" специалност кинезитерапия. Започва работа като масажист в "Kempinski Hotel Grand Arena", Банско. Там се запознава с основните техники на източните традиционни методи за лечение и профилактика. Впечатлен е от тяхната външно привидна простота и голяма ефективност.

 

През периода 2008-2009 г. изучава и практикува Тай масаж, като завършва в България три от курсовете, преподавани в акредитираното училище по Тай масаж в Чанг Май, Тайланд.

 

През 2008 г. започва да изучава Шиацу в Лондон, задълбочавайки познанията си и насочвайки вниманието си към възможностите, които тази терапия предоставя за профилактика на здравето и лечение на определени психо-физически състояния на организма. Наученото прилага в работата си като масажист в хотелите на "Kempinski" и "Sol Melia".

 

От 2011 г. работи в тенис клуб Малееви.