Минералите, които се намират във водата, имат благоприятен терапевтичен ефект върху кожни и женски заболявания, астма, невралгия, атеросклероза, ревматизъм и болка в китките, раменете и врата. 
 
Те също така имат детоксикиращ и муколитичен ефект. Ограничена консумация може да подобри състояния като диабет и запек – тя обаче винаги трябва да бъде обсъдена с лекар. Тези извори не са подходящи за инхалационна терапия.
 
Сярата е минерал, който естествено се среща в близост до горещи извори и вулканични кратери. Миризмата на развалено яйце при серните бани се дължи на серния диоксид, който се отделя във въздуха. 
 
Този минерал се използва като лек от древни времена, той се съдържа във всяка клетка на тялото ни. Сярата представлява компонент от три различни аминокиселини. Приблизително 0,25% от общото ни телесно тегло е сяра. В най-голяма степен тя е концентрирана в кератина, който подсилва косата, ноктите и кожата ни. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Балнеолечението лекува различни заболявания чрез къпане и обикновено се практикува в центровете, в близост до минерални извори. Балнеотерапията може да включва гореща или студена вода, масажиране чрез движения във водата, релаксация и стимулация. 
 
Минералните бани в спа центровете са богати на определени минерали – силициев двуокис, сяра, селен, радий. Те могат да се абсорбират от кожата. Медицинската глина също е широко разпространена – тя е известна като фанготерапия.