Да те лекуват чрез допир или прокарване на длани над болното ти място звучи, странно и дори невъзможно. Много хора обаче, сблъскали се с тези алтернативни практики, биха потвърдили тяхната висока ефективност. Цитират се случаи, в които лечение се провежда от друга стая или от още по-голямо разстояние. Системата на Рейки тепърва предстои да бъде откривана и оценявана от хората в западния свят.

 

Какво е Рейки и с какво е толкова различна от всички други практики?


Това е древна наука, водеща началото си от японските земи и имаща връзка с будизма. Няколко имена се свързят с нейното откриване и разпространение по целия свят. Системата Рейки не е част от никоя религия, въпреки, че е физическа, но и духовна практика. Тя е клон на алтерната медицина. Рейки в превод означава „Универсална жизнена енергия“ или енергия, идваща от вселената. Ръцете на обучения лечител възможността да борави с тази енергия. Той може да изтегля негативната енергия от тялото или да я внесе в чист вид, с което да подсили жизнените процеси и здравословното съществуване. На нея се отдават големи надежди поради сравнително лесното приложение и бърз резултат.

 

А какво се случва като се положат ръце над болното място?

При Рейки лечителят поставя своите ръце над болното място като те допират кожата или най-често остават на отстояние няколко сантиметра. Според състоянието и преценката лекуващият може да направи кръгове или обхождащи „линии“ по цялата повърхност на тялото. Понякога се налага един сеанс, но най-често за да се постигне изцеление е нужно време и няколко процедури. Всяка една може да трае от няколко минути до часове.

 

Лечението не е нужно да бъде насочено точно към болния орган или система. Лекувайки симптома, се открива и повлиява първоизточника на болестта. Болният трябва да бъде в отпуснато, най-добре легнало положение, за да може лечителя да обхване лесно цялото му тяло. Прокарвайки ръцете си над определени точки, той се задържа над някои от тях или бързо ги подминава. След ръцете му често остават червени следи дори без допир, вкарвайки наблюдаващите в пълно изумление. Тези следи доказват потока на живителната енергия през кожата.

 

Много често резултат се усеща мигновено. Третираната зона може да се усеща затоплена или изтръпнала. Рейки учителите предупреждават, че понякога малко след процедурата може да има неразположение и дори болка, поради протичащите лечебни процеси в тялото. Обикновено след процедурите болният усеща прилив на енергия и засилване общия тонус на организма. Излекуването понякога е бавно, плод на продължително пренастройване в състоянието на цялото тяло.

 

Кой може да лекува с Рейки?

При правилно провеждане на процедурите енергията не идва от лечителя, а от вселената. Същото важи и за негативните сили, които той изтегля от болния. Те не остават в него. Обученият на Рейки практика умее да канализира енергиите и да ги трансформира чрез своето място и мислите си. Това прави възможно и самолечението при системата Рейки, което е безценно и незаменимо.

NEWS_MORE_BOX

 

Всеки може да достигне състояние на Рейки специалист, но пътя за това е дълъг и свързан с дълбоко физическо и духовно просветление и обучение. Казано по-просто, в човека трябва да се отключи способността да борави с енергиите на вселената, като това става на три нива. Казва се, че някои хора се раждат с отключено първо ниво.

 

С тези умения обаче трябва да се борави внимателно и плахо. Необучените ръце имат риск да поемат болестта в себе си или да се изтощят в процеса на даване на енергия. Търсещият помощ трябва да е сигурен в уменията на този, който ще му прилага тези сеанси. Балансът на телесните енергии стои в основата на здравето -физическо, духовно, емоционано и морално. Непрофесионалното намесване в тези процеси може да бъде опасно.