Разширените вени са особено изразен проблем през лятото. Причината е, че кръвните течности се преразпределят поради изразената вазодилатация заради високите температури на околната среда. Също така някои професии, независимо от климатичните условия, предразполагат към развитие на разширени вени. Това са налагащите продължителен изправен стоеж. Такива са професиите на хирурзи, медицински сестри, фармацевти, сервитьори, бармани, продавачи, стругари и други.

Специалистите от дълги години обсъждат причините за поява на разширени вени и патогенезата на това заболяване. Какви алтернативни методи съществуват обаче, с които пациентите да се справят с дискомфорта в долните крайници?

Мануалната терапия е особено актуален метод за лечение на проблема. Терапевтите комбинират правилна хранителна диета, воден прием и промяна в начина на живот, включваща физически упражнения и физически манипулации на долните крайници. Манипулацията за облекчаване на напрежението върху таза също е полезна и цели да подобри движението на кръвта и на другите телесни течности.

Според  досегашни сведения гинко билоба, глог и черна боровинка имат много добър ефект при лечението на разширени вени. Те укрепват кръвоносните съдове и подобряват периферното кръвообращение. Препоръчителни са също така тинктурите и външните мазила с конски кестен и див чемшир, които тонизират вените и намаляват възпалителните промени по тях. Дивият чемшир може да се прилага и парентерално под формата на отвара и чай.


Когато кожата върху разширените вени е зачервена, раздразнена и възпалена, специалистите по билкова терапия съветват да се прилага лосион от пречистен хамамелис.


Възможно е кожата в района на разширените вени става груба и неравна. Това е процес, който се задейства от повишеното отделяне на фибрин в кожата. Може да бъде прекъснат, според билкови лечители, чрез прием на по-голямо количество лют червен пипер, лук, джинджифил или ананас, които съдържат бромелин. Това е ензим, който води до разграждане на фибрина и в допълнение предпазва от дълбока венозна тромбоза при резорбция през кожата.
 
Друг ефективен начин за справяне с проблема на разширените вени е терапията с вода. При водолечението се намокря гъба със студена вода и се третират зоните с разширени вени. По този начин се овладяват болките и възпалението на вените, включително се предизвиква спазъм от студената вода, което изтласква задържаната кръв по хода на системното кръвообращение.


NEWS_MORE_BOXРедуването на горещи и студени вани могат значително да забавят прогресията на заболяването разширени вени. Специалистите съветват да се редуват 2 минути накисване в топла вода, с две минути накисване в студена вода. Цялата процедура трябва да бъде с общо времетраене 15 минути.

Друг особено важен детайл за овладяване на проблема е поддържането на добра физическа форма. Целта е разширените вени да се стимулират от околната мускулатура. Подходящите физически упражнения са колоездене, скачане на въже и изкачване на стълби, както и всякакви аеробни движения, осигуряващи съкращение в мускулатурата на долните крайници. Фитнес упражненията клякане с или без тежест са особено ефективни за стягане на бедрената, подбедрената и глутеална мускулатура, което има особено добър ефект при подобряване на кръвоснабдяването и изтегляне на задържаните течности в долните крайници.

Специалистите по диетология също така съветват при търсене на решение на проблема с разширени вени да се премине към такъв диетичен режим на хранене, при който се приема повече растителни мазнини и протеини от растения и плодове. Те съветват през летните дни да се увеличи приемът на тези храни, защото освен всичко съдържат и голямо количество витамин С и витамин Е, които имат отдавна доказана пряка връзка с правилната структура и здравина на кръвоносните съдове.