Пулсовата диагностика е най-висшият и точен метод на диагностика в традиционната китайска медицина. За разлика от класическата медицина, изучаването на особеностите на пулса при отделния пациент в китайската, дава информация на специалиста, не само за настоящото състояние на организма му. С помощта на метода той може да определи от какви заболявания е страдал пациентът, в какъв стадий са в момента и как ще се развият, ако не се вземат необходимите мерки за предотвратяването им.


Според традиционната китайска медицина, пулсът подава до 365 сигнали-импулси. С отчитането и съгласуването им с други показатели може да се подбере правилната за пациента терапия.


Специалистът установява не само заболяването, но и разкрива причините и механизмите за развитието му, което е от особено значение за профилактиката.За да се проведе диагностика по пулса, има изискване за положението, което заема пациентът при прегледа. Той трябва да е седнал или легнал. Китките му да са разположени на нивото на сърцето, дланите му да сочат нагоре, като предмишницата да е поставена леко пред тялото.
 

 

Пулсовата диагностика започва с провеждане на натиск с три пръста при основата на китката, след това на възглавничките на пръстите, с което се "прослушват" 12 вътрешни органи.
 


 

Методът продължава с палпация на три точки върху лъчевата костцун, гуан и чи, по два начина: повърхностно и дълбоко. При повърхностното се прави диагностика на стомаха, дебелото черво, пикочния мехур, жлъчен мехур и тънки черва, при дълбокото – на сърце, панкреас, бели дробове, бъбреци, черен дроб и далак. Така се определя и състоянието на 12 двойни меридиани, което позволява поставянето на точна диагноза на пациента.За потвърждаване на диагнозата, специалистът може да направи оглед на езика, очите, средната част на гърдите и гръбнака. Всеки един орган според китайската медицина има точки в посочените части на тялото. Например, неспокойният език е показател за заболяване на сърцето или тънките черва, по носа – се определя състоянието на белите дробове и дебелото черво, по очите – това на черния дроб и жлъчния мехур, устните – са показател за здравето на стомаха и далака, дясно ухо - отговаря за десния бъбрек и пикочния мехур, ляво ухо – за ляв бъбрек и тестиси.


Освен това данните от изследването, което провежда специалистът, дават представа за потока и разпределението на енергия в организма, т.е. той установява кои органи и системи изпитват дефицит на енергия и къде има застой, натрупване на такава. При терапията лекарят ще се стреми да възвърне равномерното разпределение на енергията и равновесието на жизнените процеси, като стимулира и дейността на защитните сили на организма.

 

NEWS_MORE_BOXДали методът работи? Проведени са научни изследвания, които сравняват резултатите, получени при пулсова диагностика с тези от 15 метода, използвани в класическата медицина, като сфигмография, плетизмография и др. При сравнителния анализ, проведен няколко пъти отделно и независимо в няколко висши учебни заведения в Китай, се установява, че резултатите не се разминават.

За да се разчита на достоверни резултати обаче, е необходимо пулсовата диагностика да се извършва при компетентен и надежден специалист по китайска медицина, който има пълния обем от познания за енергетиката на организма, физиологията и патофизиологията при човека.Специалистите по китайска медицина изучават пулсовата диагностика в продължение на 5 години, след което допълнително обогатяват познанията си в практиката. Така че, нито обучението, нито знанията на китайската традиционна медицина, събирани в продължение на повече от 2000 години, са за подценяване...