Ваканция, слънце, плаж, море! Изглежда, лятната почивка може да въздейства благоприятно на тялото и психиката многостранно чрез различни компоненти. Един от тях е пясъкът, а възстановяващата и лечебна процедура се нарича псамотерапия.

 

Данни за използването на нагрят пясък с релаксираща и лечебна цел са открити в ръкописи и рисунки, датиращи още от времето на древна Гърция. Римляните са покривали телата на страдащи от ревматизъм пациенти с нагорещен пясък като алтернативна форма на лечение и облекчаване на симптомите на тяхното страдание. Днес псамотерапията не е обвита в такъв мистицизъм и науката знае, както нейните ползи, така и противопоказанията за нейното приложение.


 

В класическия си вид псамотерапията се прилага в комбинация с таласотерапия и хидротерапия в специализирани рехабилитационни центрове. Използват се различни видове пясък като големина на частиците, химична структура и физични характеристики (топлоемкост).

 

Преди процедурата тялото се измива с морска вода, след което се засипва със затоплен пясък. Пациентът лежи по гръб, покрит с пласт пясък от врата до петите. Ако процедурата се извършва под слънчевите лъчи, е препоръчително открити да останат областите на сърцето и стомаха. Продължителността на сеанса е между 20 и 40 минути. След това тялото се измива и 30-40 минути се прекарват в стая за релакс.

 

Практически, импровизирана псамотерапия може да си направи всеки човек на плажа. Важно е продължителността на сеанса обаче, да не е повече от 30-40 минути. И при най-малкия усетен дискомфорт процедурата трябва да се прекрати. Слънчевите бани и влизането в морето непосредствено след сеанса могат допълнително да дехидратират и изтощят организма и да доведат до здравословни проблеми. Ето защо, след края на процедурата е необходим прием на течности и престой на сянка поне половин-един час.

 

Псамотерапията въздейства на организма чрез температурата на пясъка, неговата хигроскопичност и минерален състав. Минералните частички масажират кожата, отдават и топлина и подобряват кръвообръщението в най-малките повърхностни съдове. Топлината стимулира функцията на потните жлези. Поради хигроскопичността си, пясъкът поема потта от повърхността на тялото и не позволява на последната да предизвика дискомфорт.

 

Минералният състав на пясъка също има своето значение. Пясъкът съдържа йони на различни химични елементи. Бидейки в контакт с кожата, тези йони се абсорбират в различна степен. Някои от йоните имат релаксиращ ефект върху нервната система, други участват като кофактори в антиоксидантната защитна система на организма. Трети имат болоуспокояващо и противовъзпалително действие.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Промяната в минералния състав на различните видове пясък, използвани в класическата псамотерапия, има отношение към спецификата на лекуваната или облекчаваната патология. Универсален ефект на псамотерапията е обезболяващият. В този смисъл, методът се използва за облекчаване на болката при артрити, невралгии, възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат и др.

 

Псамотерапията може да натовари сърдечносъдовата система, както и да разстрои водно-електролитния и ендокринния баланс в организма. Ето защо, противопоказанията за процедурата не са никак малко. Такива са сърдечни заболявания, високо или ниско кръвно налягане, бъбречни заболявания, диабет, епилепсия и др. Методът не се препоръчва и за малки деца и бременни жени.

 

Псамотерапията е метод за релаксация и облекчаване на симптомите на някои заболявания и състояния. Понякога процедурата може да бъде опасна. Въпреки това, при липса на противопоказания, импровизираната псамотерапия на плажа е още един начин да усетим почивката си пълноценна.