Пробиотиците съдържат полезни бактерии, които предпазват стомашно-чревния тракт, подпомагат черния дроб и детоксикацията, бъбреците в пречистването и червата в изхвърлянето на отпадните продукти. Пробиотиците имат важни роли като производство на витамини, минерали, мастни киселини и някой храносмилателни ензими. Те оказват въздействие върху нервните клетки в храносмилателната система.

 

Когато пробиотичните бактерии не са достатъчно, имунната система е изложена на повече атаки от вредни бактерии и токсини. 


В много отношения пробиотиците са полезни при различни състояния и заболявания. Те са полезни за стомашно-чревното здраве. Има много изследвания, които показват че подобряват състоянието при диария и намаляват свързаната с антибиотици диария до 42 %. 

 

Пробиотиците повишават нивата на В витамините, особено на В12. Те подобряват усвояването на хранителни вещества. Проучване показва, че при пациенти приемали пробиотици, нивата на витамин В12 са с 50% по-високи, в сравнение с контролната група при прием от три месеца. 

 

Пробиотиците помагат при инфекции на дихателната система. При заболяване от грип, хората приемали пробиотик са имали по-кратки и леки настинки и са се възстановили за по-бързо време. 

 

Бактериите оказват влияние на психичното здраве. Те имат способност да въздействат на чувствата и желанията ни чрез блуждаещия нерв, който свързва червата с мозъка. Изследвания показват, че пробиотиците помагат за подобряване на настроението и справяне с депресията и тревожността. 

 

Пробиотиците са полезни при наднормено тегло. Оказва се, че хората със затлъстяване имат различна чревна флора от тези с нормално тегло. Това е така защото при приемане на по-калорични храни с повече мазнини и ниско съдържание на фибри, се развиват по-вредни бактерии в червата за сметка на пробиотични бактерии. Пробиотиците помагат за намаляване на чревната пропускливост, като по този начин се намалява възпалението, допринасящо за затлъстяване и диабет тип 2. 

 

Пробиотиците подобряват когнитивните функции. Изследванията показват, че при редовна консумация на пробиотични храни като кисело мляко, има по-добра свързаност в префронталния кортекс - частта от мозъка която отговаря за планиране, организиране, управление на емоциите и контрол. 

 

Пробиотиците са полезни за женското здраве. В женското влагалище има различни видове пробиотични бактерии, като най-често се срещат лактобацилус. При нарушение на нормалната флора се развиват повече гъбични инфекции и бактериална вагиноза. Щамовете лактобацилус могат да попречат на развитието на бактериална вагиноза и гъбички. 

 

Пробиотиците подобряват чревната пропускливост и възникналото в резултат възпаление в организма. 

 

За да имаме достатъчно добри пробиотични бактерии е важна консумацията на храни, които ги съдържат. Това обикновено са храни с тръпчив, кисел и горчив вкус. Като кисело зеле, ферментирали зеленчуци, кисело мляко, кефир, ферментирали напитки, ябълков оцет и др. 

 

Могат да се използват хранителни добавки с пробиотици, за да се подобри здравословното състояние и да се увеличат полезните бактерии в червата, което е превенция срещу неблагоприятни бактерии, вируси и дрожди. 

 

Използването на пробиотици е полезно за предотвратяване и лечение на кожни проблеми като екзема, атопичен дерматит, акне, алергии, свръхчувствителна кожа и др. 

 

Важно е да се знае, че има различни щамове бактерии с различни видове ползи. Някои от тях са полезни за имунитета, други за храносмилането, трети за изгарянето на мазнини и хормоналния баланс. 

 

Има много видове пробиотици на различни компании, но не всички са достатъчно качествени и пригодени да издържат на стомашната киселина и да достигнат невредими до червата. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Повечето пробиотици се унищожават при топлина, така че трябва производителят да е осигурил добро съхранение и охлаждане. При избор на пробиотик, е важно той да съдържа голям брой бактерии и разнообразие от поне 10 различни щама. Добре е да съдържа също почвени микроорганизми и дрожди. 


Трябва да съдържа щамове като Lactobacillus plantarum, Saccharromyces boulardii, за да е сигурно, че пробиотиците ще достигнат невредими до червата. 

 

Някои видове пробиотици и техните полезни функции са:

 

  • Bifidobacterium bifidum – преобладава при новородените и в дебелото черво. Полезни са за производството на витамини, за имунния отговор, при диария. 
  • Bifidobacterium longum – подкрепя черния дроб и детоксикацията на тежки метали, намалява възпалението. 
  • Lactobacillus casei – подпомага имунитета и борбата с инфекции, полезен при инфекция с Helicobacter pylori.
  • Lactobacillus acidofilus – при газове, подуване, лактозна непоносимост. Намалява нивата на E.coli, понижава холестерола и произвежда витамин К. 
  • Lactobacillus bulgaricus – устойчив на стомашната киселина, мощен щам, който се съдържа в традиционното ни кисело мляко. Бори се с вредните бактерии в червата, неутрализира токсини и произвежда собствени антибиотици. 
  • Saccharomyces boulardii – пробиотични дрожди, които възстановяват нормалната флора на дебелото и тънкото черво. Полезни са при възпалителни заболявания на червата, болест на Крон. Имат антитоксично, антимикробно и противовъзпалително действие.