Астмата е заболяване, което протича с хронично възпаление и увеличена чувствителност на бронхиалното дърво по отношение на различни дразнители или други провокиращи фактори. При контакт с дразнителя възниква реакция, при която просветът на бронхите намалява, става запушване и дишането се затруднява.

 

Не е ясно какво причинява развитието на астма, но се знае, че някои хора са изложени на по-голям риск от развитие на заболяването, в сравнение с други.


 

Някои фактори, свързани с околната среда, играят роля, в това число излагането на прах, химически вещества или дразнители.

 

Макар все още да няма лечение за астмата, има терапии, които помагат за облекчаване на състоянието. Налични са и алтернативни методи за това, какъвто са етеричните масла.

 

Терапевтичните свойства на етеричните масла не са новина – те могат да бъдат от полза сред някои хора, засегнати от астма. Има данни за следните видове етерични масла...

  • Мента. Една от най-честите причини за астматичните пристъпи е излагането на алергени, които отключват освобождаването на съединението хистамин. Ментата може да потисне секретирането му в организма. В нея се съдържа веществото метанол, което може да облекчи запушеният нос и по този начин да улесни дишането на засегнатите.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Лавандула. Това етерично масло се използва за редица състояния и има естествени успокоителни и противовъзпалителни свойства.
  • Евкалипт. Според данни на проучвания евкалиптовото масло също има противовъзпалителни свойства.
  • Масло от чаено дърво. То облекчава състоянието също чрез намаляване на възпалителните процеси. По този начин се облекчава алергичната реакция отстрана на организма.
  • Римската лайка също притежава свойства, които противодействат на възпаленията. Може да помогне бронхите да се отпуснат и също така да облекчи кашлицата.