Според традиционната китайска медицина зимата е сезонът на активност на бъбреците и пикочния мехур. През зимата, когато светлината е по-малко, енергийният кръговрат в организма протича по-бавно. Енергията ни намалява, тъй като има по-малко свежи продукти и голяма част от витамините и минералите в тях се губят.

 

В организма се натрупват повече токсични вещества, поради забавяне на енергиен поток, по-малка физическа активност, както и поради липсата на свежи продукти. Допреди няколко поколения зимата е била време за оттегляне, за събиране на сили, време за размишление. За завръщане към корените, за повече ръчен труд, творчество и др. Зимата е била подготовка за активния сезон през пролетта. Това е време на преосмисляне на старата година и започване на новата с добри намерения.


 

През зимата организмът произвежда и изразходва повече топлина. При здрава храносмилателна система през този сезон, можем да понесем да консумираме по-мазни и сладки храни, които са по-калорични и с повече енергия. Затова по Коледа традиционното меню е свинско, пуйка, кисело зеле, баклава, баница, коледни сладкиши и др. Тези храни са по-тежки, по-калорични и дават повече енергия като предпазват тялото от охлаждане. Тлъстините, които натрупваме през зимата, са предназначени за предпазване от студа.

 

Бъбреците са система за детоксикация. Ако те са с намалена активност детоксикацията през зимата не е ефективна. Натрупват се много токсини през този сезон в съединителната тъкан и по-често има болки в ставите, в гърба, алергии, повишава се кръвното налягане, може да има шум в ушите. Пролетната умора се дължи на натрупаните през зимата токсини.

 

Бъбреците имат за функция да поддържат химичния състав на телесните течности. Те филтрират кръвната плазма, отделят с урината ненужните вещества и връщат обратно необходимите за организма вода, електролити и полезни вещества.

 

При всички заболявания, които се появяват или обострят през зимата, трябва да се стимулира и бъбречната функция за по-добро елиминиране на токсините. Важен за детоксикацията е витамин С. Поради прекаленото замърсяване на околната среда, нуждите ежедневно от витамин С са много по-големи от препоръчваните.

 

Ако бъбреците не могат да се справят с токсините и не ги отстраняват своевременно, в организма се натрупват повече киселинни вещества и тъканите губят своята еластичност. Това води до повишено възпаление в организма.

 

Бъбреците са свързани с алкално-киселинния баланс, те отстраняват с урината киселинните остатъци от обмяната на веществата и връщат обратно основите. В процеса на детоксикация участва и черния дроб, който подготвя токсините за изхвърляне чрез урината. 

Повишената киселинност на организма се открива трудно лабораторно, тъй като кръвта регулира алкално-киселинния баланс и допуска само минимални отклонения в PH. Повишената киселинност или ацидоза е опасна за организма. За да се предпазим от това се мобилизират всички алкални запаси. Ако хронично е нарушена бъбречната детоксикационна функция, кръвта се замърсява и сгъстява, което нарушава транспорта на хранителни вещества и кислород.

 

Всички натрупани киселинни отпадъци в организма се съхраняват в съединителната тъкан. През целия живот на човека в нея може да се натрупа огромно количество токсини до 18 кг. При повече токсини има характерна кисела миризма на тялото.

 

Консумирането на повече алкални храни помага за балансиране на алкално-киселинното равновесие. Такива храни са добре узрелите плодове, картофите, кореноплодните и всички зеленчуци, суроватка, овче и козе мляко. Киселинни храни са млякото и млечните продукти, месото, кафето, чая, хляба и ядките. Храната ни трябва да се състои от 25% киселинни и 75% алкални продукти.

 

Бъбреците са най-активни между 17 и 19 часа и през нощта. Затова през нощта се изхвърлят голяма част от токсините и сутрешната урина е по-тъмна и е с по-остра миризма. С активиране на бъбреците в 17 часа, организма превключва на активност на вегетативната нервна система. През деня е активна симпатикусовата нервна система, която ускорява сърдечния ритъм, дишането и повишава кръвното налягане. Тогава има по-висока метаболитна киселинност и през деня имаме желание за повече киселинни храни като белтъчини, кафе, чай. Забързаният начин на живот също води до образуване на повече киселинни продукти от обмяната.

 

След 17 часа е активна парасимпатиковата нервна система, която забавя сърдечния ритъм и дишането, кръвното налягане се понижава. Това ни дава спокойствие и възстановяване от активния ден. Подходящо е консумирането на алкални храни вечер.

 

Бъбреците имат нужда от много течности, от около 2,5 литра изворна вода на ден. При недостиг на течности се снабдяват само някои органи, страда кръвообръщението и целият организъм. Могат да се появят огнища на токсини в организма, в бъбреците, при развалени зъби, възпалени или уголемени сливици, синусите, сляпото черво. При затруднено изчистване на токсините се проявява нарушение в мисловния процес, забавено мислене и затруднена памет. Могат да се появят раздразнителност, потиснатост, замаяност. 

 

Възпалените бъбреци и стеснените им кръвоносни съдове водят до повишаване на кръвното налягане. Отлагането на токсини в пикочния мехур намалява еластичността му и води до по-често уриниране. Всички тези неблагоприятни последствия могат да се избегнат при приемане на достатъчно вода и поддържане на детоксикацията. Пиенето на вода предпазва и от образуването на камъни или пясък в бъбреците.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Важно е да се пие чиста, изворна вода вместо хлорирана вода от чешмата. Бъбреците трябва да се пазя затоплени и да не се охлаждат.  Не ходете боси на студен под или земя, сменяйте мокрия бански. Дори малко охлаждане нарушава работата на бъбреците и детоксикацията.
 
Според китайската медицина в бъбреците е скрита генетичната енергия, която получаваме от родителите си. Ако изразходваме тази енергия неразумно и преждевременно няма да достигнем отредената ни продължителност на живот. 

 

За бъбреците е вредно голямото количество готварска сол, тъй като това им коства повече усилия. Колкото повече натоварени са бъбреците със сол, толкова те изхвърлят по-малко токсини. За изхвърляне на шлаките е подходящо пиенето на слабо минерализирани, негазирани води и леко запарени билкови чайове. Билки, които помагат на бъбречната детоксикация са глухарче, латинка, коприва, полски хвощ, бял равнец. Доброто настроение, радостта и черно-синият цвят подкрепят бъбреците.

 

Свързани органи с бъбреците са ушите, костите, косата. Тревогите и стреса действат негативно на бъбреците. Ако функцията на бъбреците е нормална, човек е изпълнен със самоувереност, вътрешна сила, енергия и воля за пълноценен живот. При нарушение на бъбречната функция има емоции на страх, ужас, чувство за малоценност. 

 

Пикочният мехур е най-активен между 15 и 17 часа. Тогава се отделя най-много урина и е подходящо през деня да се приемат най-много течности. По-често при жените се случва да има възпаление на пикочния мехур.

 

Проблемите с пикочния мехур са свързани и със състоянието на стомаха. Функцията на пикочния мехур може да се наруши поради изстудяване на краката, кожата или стомаха. Затова е важно да не се охлажда тялото и да се приемат топли чайове, да се правят топли вани на краката.

 

Бъбреците и пикочният мехур са чувствителни на психичен шок, лошо настроение преохлаждане, тъга, грижи и потисната мъка.