Есента според китайската традиционна медицина е сезонът на белия дроб и дебелото черво. Тогава те разгръщат своята максимална активност.

 

През есента въздухът се насища с кислород чрез бурите и вятъра, което подкрепя дихателната функция на белия дроб. През тихите, мъгливи, есенни дни белия дроб получава по-малко кислород, което затруднява функцията му ако тя е отслабена.


 

Кислородният недостиг се отразява на всеки един орган и на клетъчно ниво. При всички заболявания, които се появяват есента трябва да се укрепят белия дроб и дебелото черво.

 

Функцията на белите дробове е да предават кислорода в кръвта, която го транспортира до тъканите. Една част от отпадните вещества издишваме чрез белите дробове като въглероден диоксид. По този начин се неутрализират излишните киселини в организма.

 

Белият дроб е най-активен между 3 и 5 часа сутринта. При хората със сърдечно заболяване може да има събуждане по това време, с усещане за недостиг на въздух. По това време инстинктът ни е да надигнем възглавницата си, да проветрим за да има повече кислород, което облекчава белия дроб.

 

Укрепващи за белия дроб са белия цвят, лютивия вкус и сухотата като качество. Отделянето на секрети, хрема, кашлица, храчки и чревните колики са признак за изчистване на организма, но и за емоционално пречистване. Когато сме преуморени, стресирани, натоварени и имаме нужда от почивка, най-често се разболяваме за да си я осигурим.

 

Чрез повишаване на слузо-образуването се отделят отпадните продукти, токсини, бактерии, вируси и други. Затова при настинка е добре да се избягват храни, които образуват слуз като тестени, зърнени, млечни продукти, картофи и ориз до оздравяване. Добре е да се пият много течности и да се приемат храни, които се свързват с токсините като моркови и сурова ябълка.

 

Ако при настинка има висока температура може да се изпие чаша горещо мляко с малко канела или настърган джинджифил. Канелата и джинджифилът противодействат на образуването на слуз от млякото.

 

Нашите черва имат важни функции - не само храносмилане и изхвърляне на отпадните вещества, но и те са защита срещу чужди за организма субстанции. Те имат голяма контактна повърхност с външната среда. В червата се намират 80% от клетките на имунната защита. Затова и много заболявания са свързани директно или индиректно с нарушения в имунната система.

 

Смята се, че около 60% от хората в западните страни имат неустановени алергии към хранителни продукти. Често те са свързани с храносмилателни проблеми, сърдечносъдови заболявания, проблеми на дихателните пътища или ставите и не се прави връзка с червата. Чревната лигавица функционира и като имунен орган. Тя е в тесен контакт с различните микроорганизми и чужди за организма вещества. На чревната стена се намира и и голяма система от неврони, така нареченият коремен мозък.


Има връзка между емоциите, психиката и състоянието на червата. Например диария от страх или очакване. В червата се произвеждат много субстанции от нервните клетки и 95% от серотонина. Коремният мозък непрекъснато информира главния мозък, затова и народната мъдрост гласи при взимане на важни решения да слушаме вътрешното си чувство или интуицията си, които най-често усещаме в корема.

 

Чревният микробиом от бактерии е много важен за имунната система. В червата има милиарди микроорганизми, които надвишават броя на човешките клетки. Ние живеем в симбиоза с тях, тъй като те имат множество полезни функции. Те помагат за разграждането на храната, за синтеза и усвояване на витамини като фолиева киселина и В12. Има определени антитела, които се секретират в червата и предпазват чревната стена.

 

Хората със здрави черва са по-устойчиви и не боледуват често. Днес чревните заболявания са все по-чести и има лениви черва, газове, подуване и възпаление на лигавицата. Това може да е свързано с недостиг на ензима каротиназа, от който от провитамин А се образува витамин А, който предпазва от увреждане кожата и лигавиците.

 

При възпалителен процес в червата се нарушава чревната пропускливост и през чревната стена към кръвта преминават бактерии, протеини от храната, токсини, които предизвикват алергии или нарушение на функциите на други органи.

 

Поради това може да възникнат нарушения в различни органи, които все още са загадка за медицината. Това може да са автоимунни заболявания, ставно заболяване, проблеми с бъбреците и дихателната система, кожни оплаквания, болки, мигрена и други.

Често хората приемат антибиотици, което нарушава равновесието на чревната флора и чревната имунна система и може да доведе до хронифициране на заболяванията. Сериозен ефект върху чревната имунна защита има начина на хранене и избора на хранителни продукти.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Чревните заболявания най-често се провокират от храна, бедна на фибри и полезни вещества, емоции като страх, тревога, спане над геопатогенни зони. В дебелото черво може да се съхраняват огромно количество токсични вещества, които да предизвикват дискомфорт.

 

Дебелото черво е най-активно сутрин между 5 и 7 часа. По това време е най-подходящо да се случи дефекацията, преди закуска и без помощта на кафе или цигари. Ако няма позиви за дефекация сутрин е добре да се изпие чаша топла вода на гладно.

 

Неправилното хранене благоприятства появата на заболяване, тъй като се развиват ферментационни процеси и гниене в червата, най-вече от сладки храни и прекаляване с животински протеини.

 

Процеса на храносмилане продължава около 9 часа. В дебелото черво е последният етап - обратна резорбция на водата с основните електролити към кръвта. Бактериите в червото произвеждат ензими, чрез които се оползотворяват и други съставки на хранителните продукти. Това което остава се придвижва към ректума и изхвърля от организма.

 

Изключително важно е поддържането на регулирана дефекация с прием на достатъчно течности и богата на фибри храна – зеленчуци, плодове, кисело зеле, които действат като масажна четка на червата. Бактериите се хранят с остатъците от хранителните продукти и произвеждат витамин К и витамин Б12. Витамините от група Б имат важна роля при клетъчното делене, за кръвотворенето и нервната система. Захарта отнема от организма витамините от група В.

 

На дебелото черво се отразяват зле агресията и автоагресията, депресията и тъгата. Белият цвят действа укрепващо, както и всички светли храни като бяло зеле, маслодайните растения като чия, амарант и сусам, слузестите вещества които укрепват и лекуват лигавицата на дебелото черво.