Уютната обстановка във всеки дом през зимата се допълва идеално от лампите с хималайска сол заради топлите нюанси на светлината, която отделят. Оформени от големи кристали на розова хималайска сол, за тях се твърди, че освен топлина за душата, носят и директни ползи за здравето. Почитателите на тези сравнително нови допълнения към интериора вярват, че те прочистват въздуха вкъщи, успокояват алергичните пристъпи и дори укрепват съня. Има, разбира се, и скептици.

 

Лампи от хималайска сол – доказани или само предполагаеми ползи


Доказано е, че нагряването на солния кристал от топлината, излъчвана от вградената крушка, води до отделяне на водни частици, съдържащи част от минералите в солта. Тези частици йонизират въздуха. Това доближава въздуха в затворените помещения по йонен състав до този в райони с водопади, гейзери и бури. Известо е, че вследствие на подобни явления въздухът силно се насища с йони по естествен път. Доколко силно е йонизирането на въздуха вкъщи само под влияние на лампа с хималайска сол обаче не е напълно изяснено.

 

Истината е, че няма доказани никакви преки здравни ползи от лампите с хималайска сол у дома. Предположенията, които се правят за тяхната ефективност, за момента се базират единствено на логически съждения върху чисто физическото влияние на хималайската сол. Истинската такава съдържа най-разнообразни минерали, отлагани в нея с милиони години и придаващи й характерните цветови нюанси.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Доколко ефективно тези соли може да подкрепят здравословното ни състояние, още не е изяснено. Така, твърденията, че лампите с кристали от хималайска сол помагат при респираторни състояния и други дихателни нарушения или при алергия, не бива да се приемат безрезервно. Позитивен ефект при подобни здравословни състояния може да се очаква, но той не е подкрепен от научни или клинични доказателства.

 

Единственият доказан позитивен ефект на тези лампи върху здравето се базира на успокояващото им влияние, подпомагащо снемането на стреса и релаксирането на тялото и съзнанието. В този аспект лампите от хималайска сол може да се ползват като средство за подобряване на съня при хора, при които проблемите със съня се дължат на повишена тревожност или натрупан стрес.