Много хора с напредването на възрастта започват да страдат от болки в ставите. Това не само причинява страдания, но и пречи на движенията, понякога се получава подуване и изтръпване на крайниците. Причина за това заболяване не е само възрастта, а и редица други фактори: неправилен режим на хранене, затлъстяване, стрес, големи натоварвания, наследственост, метаболитни нарушения и др. 


Пренебрегването на болестта често води до бездействие, а така се губят радостта от живота и чувството за хармония. Ако сте сред засегнатите от това заболяване, е добре да знаете, че аюрведа терапиите помагат при болки в ставите, а консултация и квалифицирана помощ можете да получите в Аюрведа клиник Банско и Аюрведа клиник София.

 


Как Аюрведа помага при болки в ставите?

Лечението с помощта на древната индийска система за природна и холистична медицина Аюрведа помага за трайно възстановяване на здравето. Древната наука за живота и здравето има за цел дългосрочното решаване на здравословните проблеми, а не се съсредоточава само върху временното облекчаване на симптомите. 


Аюрведа разглежда естественото състояние на човека като баланс между здраве, щастие и чувство за вътрешно благополучие. Здравето от своя страна се определя като състояние на тялото, в което то се прочиства от токсини, емоциите са балансирани и всички органи функционират нормално. Лечението на болките в ставите се основава на този основен принцип. 
 
Аюрведа разграничава два основни проблема, свързани с болки в ставите. Единият се изразява в недостиг на хранителни вещества или ниска костна плътност. Симптомите за него обикновено са усещане за слабост, дискомфорт и пукане. Ако не се вземат мерки навреме, има опасност да се стигне да обездвижване на ставите. 


Вторият проблем е свързан с натрупването на голямо количество токсини в тялото, което води и до наличие на токсини в ставите. Това причинява усещане за скованост и тежест, възпаление, подуване и зачервяване. Ако токсините не се отстранят дълго време, ставата се подува и се появяват болки, които се усилват при влажно и студено време.
 
Препоръчително е пациентът да премине курс на панчакарма. Това е най-старият метод за прочистване и лечение на тялото, който също допринася за просветлението на съзнанието и ума. Комплексът от терапевтични процедури е насочен към възстановяване на баланса в организма и му помага да намери собствени ресурси за борба с болестта.


Лечението на проблеми със ставите в Аюрведа е интегриран подход, поради което пациентът е добре да практикува йога и пранаяма (дихателни упражнения).
Всички Аюрведа терапии са изцяло природосъобразни и се използват билкови масла и натурални лечебни продукти.
 

Абянга масаж при болки в ставите

Според Аюрведа, много добър метод при болки в ставите е Абянга масаж. Той се прави с топли билкови масла, които облекчават болките, действат успокояващо на цялото тяло и премахват натрупаната умора. При този масаж се извършват движения върху различните меридиани на тялото и укрепва костите на тялото. Има значително въздействие не само върху облекчаване на болките в ставите и за укрепване на костите, но влияе благотворно и върху нервната система.


Абянга възстановява баланса на трите типа доши Вата, Пита и Кафа и оказва дълготрайно положително въздействие върху цялото тяло. Масажът отпуска мускулното напрежение и възстановява физическия тонус и добрия външен вид. 


Редовно прилаганият Абянга масаж възстановява хармонията между органите на тялото, пречиства токсините и подхранва всички тъкани. За постигане на максимален ефект се препоръчва да се направят няколко масажа в рамките на 1-2 седмици. 
 
Посредством Аюрведа терапиите вие не само ще успеете да лекувате болестта, а и да подмладите цялото си тяло. В Аюрведа клиник Банско и https://ayurvedasofia.bg/ се справят успешно с различни заболявания на ставите като артрит, спондилоза и спондилит, подагра. 


Лечението се извършва под постоянното наблюдение на лекари и при необходимост се коригира от тях според индивидуалните особености на всеки. Лечебните терапии и масажи на Аюрведа се правят не само с цел подобряване на здравословното състояние, но и постигане на вътрешен баланс между дух и тяло.