Фототерапията е широко възприет метод за допълващо лечение на някои хронични възпалителни кожни заболявания. Прилага се най-често при псориазис и различните форми на дерматит, или екзема. Всички те са трудни за трайно овладяване поради способността си периодично да се обострят.

 

Като най-трудно за овладяване, макар и много старателно проучвано сред всички хронични кожни заболявания се посочва атопичният дерматит.


 

Това е най-разпространената форма на дерматит в световен мащаб и засяга основно деца. В случаите, когато стандартните методи за локално лечение на атопичен дерматит с кортикостероидни мазила не дадат ефект, се назначава и фототерапия.

 

Дерматологичната практика сочи, че фототерапията при атопичен дерматит е ефикасен терапевтичен подход, който обаче носи и своите рискове.

 

Ползи от фототеапията при атопичен дерматит

Фототерапия се прилага основно при пациенти, при които дерматитът поразява голяма част от кожата и не позволява безопасно прилагане на кортикостероидна терапия. Облъчването на засегнатите зони на кожата с правилно дозирани количества ултравиолетови лъчи помага за намаляване на възпалението и успешно облекчаване на симптомите при по-голяма част от пациентите. Според статистиката при поне 70% от пациентите с атопичен дерматит, лекувани с фототерапия, се наблюдава трайно подобряване на състоянието.

 

Като най-безопасно средство се прилага т.нар. тясноспектърна фототерапия, при която се използват УВБ-лъчи. Те носят най-нисък риск за мутационно увреждане на кожните клетки, но все още този метод за лечение на атопичен дерматит не е широко достъпен.

 

Макар и да изисква време и търпение и да налага чести посещения на лекарския кабинет фототерапията носи своите неоспорими ползи. За целта обаче тя трябва да се провежда изцяло под лекарски контрол, за да се избегнат потенциалните рискове.

 

Рискове от фототерапията при атопичен дерматит

Въпреки доказаната си ефективност, фототерапията не се разглежда като панацея за всеки случай на атопичен дерматит. Подобно на незащитеното излагане на слънце, и тя носи рискове от опасно увреждане на кожата.

 

Дори при взети предпазни мерки, фототерапията може да доведе до преждевременно стареене на кожата, особено при хора с по-светъл тен.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Фототерапията крие потенциални рискове и при хора с чувствителна и проблемна кожа. В дългосрочен аспект облъчването с ултравиолетови лъчи ще донесе ползи и при тях, но в краткосрочен може да провокира сериозни зачервявания и да засили сърбежа и другите характерни симптоми.

 

Атопичен дерматит засяга най-често децата. Техният неукрепнал кожен и общ имунитет трудно може да се справи с евентуални усложнения от фототерапията. Затова този тип лечение не е препоръчителен в детска възраст или трябва да се прилага при много строг дерматологичен контрол.

 

Именно дерматологичният контрол е основният гарант за успешното и безопасно прилагане на фототерапията при лечение на атопичен дерматит. При придържане към лекарските препоръки, специфични за всеки пациент, фототерапията може да донесе само позли в борбата с коварните кожни заболявания във всяка възраст.