Синдромът на поликистозните яйчници е често срещано състояние при жените. Той е свързан с ендокринен дисбаланс и симптоми като нередовен цикъл, акне, ПМС, покачване на килограми, косопад, повишено окосмяване, множество кисти в яйчниците, инсулинова резистентност и/или диабет тип 2, главоболие, сънна апнея и често безплодие. 


Може да се прояви по различни начини при всяка жена с по-малко или повече симптоми, с наличие на кисти или не. Важно е да се работи с добър специалист и да се потърсят натурални решения като промяна в диетата, билкови препарати, хомеопатия, които могат много да облекчат състоянието. 
Какъв е подходът при това заболяване? 


1. Правилно тестване


 

Важно е да се направи цялостно изследване на хормоните, за да се види къде точно е дисбалансът. При някои жени има повишаване на мъжките полови хормони, което води до акне, покачване на кг в талията, повишено окосмяване на лицето. При други може да има естрогенно доминиране – повишени естрогени и понижен прогестерон, при това има продължителен менструален цикъл, силни крампи, интензивен ПМС и безплодие. 

Добре е да се изследват нивата на естрогена, прогестерон, тестостерон, ДХЕА, антимюлеров хормон. Може да се изследват и хормоните на щитовидната жлеза и инсулина, защото често заедно със синдрома на поликистозните яйчници има и хипотироидизъм и инсулинова резистентност.

 

2. Противовъзпалителна диета

Диетата оказва влияние на хормоните. Важно е да се намали възпалението в организма и да се намалят драстично продукти като глутен, млечни продукти, рафинирани растителни масла, захар, преработени храни. В същото време да се увеличи приема на органични, богати на фибри храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, полезни мазнини и диетични меса. Могат да се включат балансиращи храни и напитки за хормоните като чай от мента, канела, ябълков оцет, костен бульон, колаген, билков чай, адаптогенни гъби. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

3. Хормоно-балансиращи билки и добавки

В зависимост от симптомите на поликистозни яйчници могат да се включат различни билки, витамини и минерали, които имат отношение към хормоналния баланс. Някои от тях са витамин Д, магнезий, витекс, масло от вечерна иглика, инозитол, мака, дииндолил метан. 

 

4. Спортуване с мярка


Спортуването повече от един час или дори тичането, може да изтощи надбъбречните жлези. Повишените нива на кортизола (хормона на стреса) могат да нарушат нивата и на други хормони. Затова вместо продължителни, натоварващи тренировки няколко пъти седмично е по-добре по-кратки ежедневни тренировки по 15-30 минути. Подходящи са дългите разходки, йогата. 

Други начини за подкрепа на надбъбречните жлези са техниките за медитация, солните бани, масаж, четене, време всеки ден на слънце за витамин Д, по-малко кофеин и алкохол. 

 

5. Отървете се от токсичните продукти, които влияят на хормоните

 

Има значение какво слагаме върху тялото си, не само храната е важна. Повечето козметични продукти съдържат тонове химикали, които доказано причиняват рак, астма, алергии, невротоксичност и хормонален дисбаланс (вкл. безплодие). 

В лечението на поликистоза както и всеки хормонален дисбаланс е важно да премахнем всички токсични продукти от козметиката и дома, т.к. те съдържат наподобяващи естрогена съставки, които допринасят за естрогенова доминация. 

Изхвърлете продуктите за кожа, грим, лична хигиена, почистване, пране и ги заменете с екологични, с чисти масла, етерични масла. Може сами да си направите много продукти за лична грижа. 

 

6. Баланс на инсулина

 

Инсулиновата резистентност е друг чест проблем при поликистозните яйчници. Когато кръвната захар е висока има риск от развитие на диабет тип 2. Важно е да се премахнат рафинираните въглехидрати и захарта от храненето и да се консумират повече фибри, полезни мазнини и протеини. Храненето на определени интервали също е важно за баланс на кръвната захар. 

 

7. Хомеопатия

 

Хомеопатията е безопасен и надежден метод за облекчаване и повлияване на синдрома на поликистозните яйчници. Лекарствата за избор са много и се избира най-подходящото средство в зависимост от симптомите на пациента от специалист по класическа хомеопатия.