Със сигурност парната баня не може да бъде обявена за панацея, но определено може да намери място при подобряването и дори профилактиката на някои заболявания и състояния. Това е причината да е изучавана и прилагана като физиотерапевтична процедура, макар и към днешна дата да се спряга основно като спа терапия.


Парната баня се категоризира като влажен вариант на финландската сауна. Обикновено излъчваната топлина е около 45 °С при влажност на въздуха, която е близка до 100%. Така се осигурява необходимият процес на детоксикация, който има пряко отношение към свалянето на килограми. Същевременно ефектите са още противовъзпалителен, благодарение на повишеното кръвоснабдяване, както и болкоуспокояващ.


Загубата на вода поради потенето допринася за намаляване на теглото. Но реално след последваща хидратация тези килограми се връщат напълно. Затова отслабването от тази гледна точка може да бъде подлъгващо. В същото време редовното посещение на парна баня води до ефективно изчистване на натрупаните токсини, които са причина за лошия и забавен метаболизъм, пряко свързан с наддаването на тегло.Друга важна роля на детоксикацията е разтоварването на бъбреците, тъй като отделените токсини по кожата с потенето, подобряват дренажа на урината.
Някои козметични средства при прилагане, под ефекта на парата, подобряват прониквателната си способност, но само ако предварително кожата е добре почистена.

В противен случай замърсяванията на кожата я запушват и преминаването на активните съставки се затруднява.


Подобреното кръвоснабдяване на кожата също е един от ефектите на парната баня. Но освен това действието е изключително ефективно и върху мускулатурата. Проучвания показват, че незабавното прилагане на влажна топлина след тренировка спомага за намаляване на болката и запазване на мускулната сила. Доказано е, че топлината действа потискащо и върху нервните окончания.


Не на последно място, а същевременно значително важно за сезона на острите респираторни вируси е ефектът от парната баня за стимулиране отделителната функция на бронхите. Положителен в тази насока е и ефектът за облекчаване на отделянето на секрети от синусите.


Дори при претоварване и натрупван стрес ефектът от парната баня може да бъде изключително благоприятен за нервната система. При чести процедури се намалява нивото на кортизола – хормон, който се отделя от надбъбречните жлези след физически или емоционален стрес.


От значение е и спазването на някои основни правила - преди да започнем с процедурата е добре да се вземе душ, макар и кратък. Освен че се премахват замърсяванията по кожата се подобрява и отделянето на токсини с потта. Приемът на храна или алкохол преди парна баня е силно непрепоръчителен.


След излизане от парната баня е добре отново да се взема душ, но хладен или студен, така чистите вече пори се затварят.


Продължителността на престоя е около 10-15 минути, като се препоръчват по 3 процедури максимум.


Парната баня не се препоръчва при лица с ниско кръвно налягане, както и някои сърдечно-съдови заболявания (хипертония, сърдечна недостатъчност, скорошен инфаркт). Подобни процедури могат да бъдат рискове, което налага консултация с лекар.


Парната баня осигурява и идеална среда за растеж и разпространение на определени видове бактерии и гъбични инфекции, за които условията като топло и влажно за идеални за размножаване. Затова се препоръчва носенето на кърпи и чехли.


Не на последно място по отношение на отслабването е важно да се отбележи, че допълването с други методи, прави ефектът значително по-бърз. Такива са масажът и физическите упражнения.


Библиография:
1.    J. Johnson; What are the benefits of a steam room, MedicalNewsToday, 2017
2.    M. Duda; The Medical Risks and Benefits of Sauna, Steam Bath, and Whirlpool Use, PubMed