Според Традиционната китайска медицина нарушенията в здравословното състояние са причинени от блокиране на жизнената енергия Чи, която „тече“ в организма. 
 
Той има способност да се самолекува, а тази алтернативна медицина предлага метод, който би могъл да мобилизира тези сили – Пайда-лажин
 
Този метод дава възможност на организма да образува различните биохимични вещества, в зависимост от специфичните нужди на всеки отделен човек и по този начин подпомага излекуването на заболяванията. Той се счита за част от алтернативната медицина, при която липсват странични ефекти. 
 
Хипократ – бащата на медицината, неколкократно подчертава, че организмът има силата да възобновява загубения баланс и да се самолекува. 
 

Какво означава Пайда-лажин?

Пайда означава с помощта на ръце или с някакъв обект многократно да пошляпваме различни части от тялото с умерена интензивност. Целта е да се осигури плавно движение на жизнената енергия през енергийните канали - меридианите, които са свързани към съответните органи. 
 
Пайда също е и естествен диагностичен метод, тъй като в древни времена пляскането се е използвало като начин за откриване и третиране на здравословни проблеми. 
 
Лажин - разтягане на крайниците и ставите в тялото с помощта на прости методи, за да се наместят костите, а сухожилията да станат по-гъвкави. Това също подпомага плавния поток на енергията през меридианите. 
NEWS_MORE_BOX
 
Практикуването на Пайда-лажин подобрява кръвообращението, притока на жизнената енергия и подпомага силата на организма да се самолекува
 
Специалистите в областта поясняват, че с подобрения приток на кръв и на енергията Чи е възможно е да се изпита дискомфорт на местата, където тя е блокирана. Това може да се изразява като болка, възпаление, изтръпване или усещане за оток, които постепенно преминават. 
 
Пайда-лажин не е метод, който не би могъл да замести тези на конвенционалната медицина, но може да помогне за облекчаване на здравословните проблеми.