Все по-често при децата се наблюдава да са неспокойни и хиперактивни, както и повръщане след консумация на мляко, колики от газове, екзема и атопичен дерматит, нарушения в растежа и други. Най-често се среща алергията към краве мляко, последвана от алергията към пшеница, ядки и мая. 
 
За признак за възможна алергия към кравето мляко в натуропатията се смятат и честите ангини, отити, бронхити, повишена тревожност, проблеми със съня и храносмилането при кърмачетата и малките деца, както и увеличените сливици. Алергиите при децата се увеличават все повече и по-трудно се израстват. 
 
Имуноглобулин А има защитна роля за лигавиците. Ако храненето е нарушено тази защита е намалена. Това може да се дължи на различни фактори като възраст, нарушена чревна флора, токсини от околната среда, дефицит на цинк и загуба на ензими. Роля в увеличаването и усложняването на алергиите имат и хроничните инфекции, при което се засилват и реакциите на непоносимост към различни химикали. 
 
Важна профилактична роля за алергиите има цинкът. Той е незаменим микроелемент, който регулира 200 процеса в тялото и е важен за обезвреждането на свободните радикали, като допълва действието на витамин С и витамин Е. 
 
Цинкът е нужен за доброто функциониране на яйчниците, тестисите, щитовидната жлеза и панкреаса. При дефицит на цинк има симптоми на косопад, трудно заздравяване на рани, отслабена имунна система, вътрешно безпокойство, страхове, депресия, нарушен хормонален баланс при жените и нарушения в потентността и семенната течност при мъжете. 
 
Безплодието също може да е свързано с дефицит на цинк. Най-богати на него са сусама, пълно-зърнестите продукти и ориза. От важно значение за имунната система са витамините Е и С. Витамин Е се съдържа най-вече в пшеничният зародиш, пшеничните кълнове и трици и ориза. Той има защитна роля за клетките и за детоксикацията, като улавя свободните радикали. 
 
Витамин С укрепва имунната система и има профилактично действие. Съдържа се предимно в шипките, картофите, киселото зеле, магданоза, плодовете и зеленчуците. 
 
Важен етап за профилактиката на алергиите е оформянето на бактериалната чревна флора на детето при естественото, вагинално раждане. При преминаване на бебето през родилния канал се заселват първите бактерии в червата му, които след това оформят неспецифичния имунитет. Първоначалното развитие на индивидуалния микробиом е важно за целия ни живот. След това с възрастта, чрез храната се добавят нови бактерии и се доразвива чревната флора.
NEWS_MORE_BOX
 
 
През последните няколко десетилетия от токсините в средата и храната, ГМО храните и др. се сблъскваме с нови вещества, с които досега не сме имали контакт. Организмът ни се сблъска с вещества, за които гените нямат информация и не знаят какво да правят с тях. В резултат в клетките настъпва хаос. 
 
Наследствеността, която носим от поколенията се е сформирала през годините в контакт с храните в природата и не се променя и адаптира лесно. Изследванията показват, че човешкият организъм се нуждае от около 20 поколения, за да се приспособи и да се справя с нови вещества, т.е. това отговаря на около 250-400 години. Ако внасяме в организма нови, вредни вещества те не могат да се допуснат и да се разпознават от тялото. 
 
Така с развитието на транспорта имаме хранителни продукти в нашия регион от целия свят, които тялото ни не познава от еволюционна гледна точка. Организмът не знае как да обработва тези храни и реагира с алергии.  Затова е важно да се храним с локално отгледана храна, да спазваме традициите на хранене на предците ни отпреди индустриализацията и промишленото производство на храни.