Какво е ПМС (предменструален синдром)? Това е най-честият хормонален дисбаланс, който засяга жените. Може да засегне всяка жена още с първия цикъл, но по-често възниква в по-напреднала възраст. Ако се появи за първи път на 40-годишна възраст възраст е ранен сигнал за настъпваща менопауза. Симптомите обикновено са най-силни при големи хормонални промени като пубертета, преди менопаузата или след прием на хормонално лечение, например контрацептиви. Не е ясно защо някои жени имат ПМС, а други не. Една от теориите е, че това се дължи не толкова на промените в хормоните, които естествено се случват по време на менструалния цикъл, колкото на свързания с това баланс между естрогена и прогестерона.
 
Симптоми на ПМС. Емоционалните симптоми влияят на начина мислене и реагиране, и могат да намалят способностите за справяне със стреса. Симптомите включват променливо настроение, тревожност, напрежение, раздразнителност, страхове, тъга и депресия.
 
Физическите симптоми засягат определени части от тялото и включват подуване, акне, качване на килограми, желание за сладко и определени храни, периодични болки, обща отпадналост и липса на енергия. При всяка жена има повтарящ се модел на развитие на симптомите и облекчаването им при всеки цикъл. При някои жени ПМС се влошава с годините, понякога до такава степен, че само няколко дни в месеца нямат симптоми.
 
Облекчаване на ПМС. Не е казано, че жените трябва да живеят с ПМС. Както повечето хормонални дисбаланси, има много подлежащи причини, които трябва да се адресират, затова няма само един начин за подобряване на състоянието. Важно е да се осигури на тялото правилно хранене, хранителни добавки, билки и хомеопатия, за да се възстанови хормоналния баланс.
 
Хранене. Важно е да се избягват рафинирани и преработени храни, тъй като те са бедни на витамин В6, цинк, магнезий и омега-3, а това са суровите материали за синтеза на хормони. Приемайте свежи храни богати на тези съставки, това ще помогне да се балансират хормоните. Като спрете да ядете рафинирани храни и приемате повече качествени протеини ( мазна риба, бобови растения, нетлъсто месо), ядки, семена и зеленолистни зеленчуци ще помогнете на тялото за производството на хормони.
 
Хранителни добавки. Витамин В6 е важен за синтеза на мозъчните невротрансмитери, които контролират настроението и поведението.
Витамин Е е полезен при симптоми, свързани с гърдите и ПМС, както и за промените в настроението и раздразнителността.
Магнезият е натурален транквилант, и е важен за симптомите на ПМС, свързани с тревожност и напрежение.
Хромът е нужен за метаболизма на захарта и без него, инсулина е по-малко ефективен в контрола на нивата на кръвната захар. Способността на хрома да облекчи силните желания за храни е важна, когато основните оплаквания при ПМС са свързани с промени в апетита.
Омега 3 мастни киселини. Признаците за дефицит на омега-3 са суха кожа, нацепени нокти, умора, депресия, сухи очи, липса на мотивация, болезнени стави, трудно сваляне на кг, лесно забравяне, болка в гърдите и чувствителност.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Билкови средства. Agnus castus регулира хормоналния цикъл, увеличава нивата на прогестерона и намалява FSH и естрогена ако се използва за 3-6 месеца. Намалява тревожността, раздразнителността, безсънието, главоболията, промените в настроението, чувствителността в гърдите, задръжката на вода, подуването и желанието за сладко.
Коренът от глухарче е мощен диуретик, който изхвърля излишната вода и помага за отоците. За разлика от другите диуретици не изчерпва калия и затова е по-безопасен. Помага на черния дроб да се изчисти от излишния естроген и така облекчава ПМС.
Angelica sinensis (donq quai или женски жен-шен) облекчава болките, крампите, главоболието, променливото настроение, безсънието и запека. Регулира кръвната захар и е енергиен тоник.
Коренът от сладник (Glycyrrhiza glabra) съдържа фитоестрогени, които регулират нивата на естроген и прогестерон и облекчава симптомите на тревожност, главоболие и изтощение.
Див ям ( Dioscorea villosa) е полезен при прием в прогестероновата фаза на цикъла (от овулацията до менструацията). Помага да се коригират високите нива на естроген и ниските на прогестерон.
 
Хомеопатия при ПМС. Хомеопатичните средства за избор при ПМС могат да са Pulsatilla, Sepia, Folliculinum, Ignatia, Lachesis, Magnesium phoshoricum, Chamomilla и други. За назначението им е нужно да се обърнете към квалифициран класически хомеопат, за да прецени най-подходящото средство за конкретните ви индивидуални оплаквания.
Тази статия има информативен характер и не заменя професионалната консултация с лекар или здравен специалист.