Музикотерапията спомага за облекчаването на симптомите на фибромиалгия, показва проучване, проведено от Университета на Гранада.

 

 


Алтернативният метод подобрява и качеството на живот, когато се използва в комбинация с техники за релаксация.

 

 

Фибромиалгия е ревматично заболяване. Оплакванията са широко разпространени и включват необяснима болка, скованост на ставите и мускулите, хронична умора. Състоянието предразполага и към депресия и социално изолиране.

 

 

Участниците в проучването слушат музика, подбрана от изследователите, като по този начин се дава възможност да достигнат до по-добро разбиране на състоянието си.

 

 

След 8 седмици учените констатират значителни подобрения на симптомите на фибромиалгия при доброволците – намалява се интензивността на болка и нарушенията на съня, което подобрява качеството им на живот.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Комбинирането на музикотерапия, заедно със стандартни методи на лечение и психотерапия, помага за понижаване на нивата на депресия и тревожност, показват резултати от друго проучване, изследващо ползите от алтернативния метод.

 

 

Оказва се, че при хората, които свирят на инструмент, симптомите на депресия и безпокойство значително намаляват.

 

 

Предполага се, че методът помага на пациентите да изразяват емоциите си, уточнява проф. Кристиан Голд от изследователския екип.

 

 

Този вид терапия се приема като психотерапевтичен подход, при който музиката и музицирането се прилагат за целенасочено медииране на връзката тяло-разум-емоция, в процеса на преживяване и осъзнаване, с цел зареждане с положителна емоция, подпомагане оздравяването, както и цялостното развитие на човека.