Д-р Иво Здравков завършва медицина през 1985 г. в Медицински университет-София. Още като студент проявява интерес към Традиционната китайска медицина и акупунктура. След дипломирането си, специализира психиатрия и акупунктура към МА-София.

 От 1993г. до сега работи в собствен медицински кабинет – Здравец. През дългогодишната си практика, д-р Иво Здравков, непрекъснато повишава квалификацията и образованието си, посещавайки научни форуми, конгреси, семинари и тренинг-курсове. Има и над 10 г. опит в Рейки терапията, езотеричната психотерапия и медитацията.
Член е на Българското Акупунктурно Дружество.

Интервюто взе: Женя ВеличковаКаква е успеваемостта от прилагането на акупунктура при отказване от тютюнопушене? 

Когато се провежда терапия за подобни зависимости, пациентът трябва да има желание да се откаже. Всъщност, участието му в терапията се изисква по отношение на всички здравословни проблеми, третирани с акупунктура, т.е. пациентът не се разглежда като обект на въздействие, който не поема никаква отговорност, както е в Западната медицина.

Пушачът трябва да разбере, че 50% от терапията се дължи на него, а другата половина на специалиста. Защо е така?! Първо, обвързано е с емоциите. Самите характерови черти и емоции, които изживява всеки, са причина за блокаж на енергията, което според Китайската медицина предизвиква заболяване след време.

Пушачът трябва да разгледа много добре поведението си - как реагира на стресови ситуации, каква емоция го измъчва по-дълго - за да смени този модел на мислене и на емоционално реагиране. Ако не успява, за целта има специалисти психотерапевти, които могат да помогнат. В това всъщност се състои участието на пациента в терапията. 

Конкретно по отношение отказването на тютюнопушенето се изисква човек да осъзнае своята зависимост и да има желание да се откаже от нея, да разбере защо пуши и какво му носи това, да го прави осъзнато. В никакъв случай човек не трябва да се мрази и да се обвинява, че пуши. Напротив, нека приеме, че това е факт.

Ако стигне до решението, че иска да се откаже от цигарите, първото нещо, което може да направи, е да пуши с радост. В крайна сметка човек пуши, за да си достави някакво удоволствие. Щом е така, нека си го достави напълно, а не да запали цигара и да започне да прави нещо друго, което да го разсейва. Нека си отдели 5 минути и да пуши с наслада. Това е и много важно условие, защото колкото повече човек се наслаждава на едно нещо, толкова по-бързо го насища, след това от само себе си спира с него. Например, ако едно дете си играе с една играчка и аз му подам нова играчка, то хвърля старата и хваща новата. Изобщо дори не се замисля и не се бори с това, че трябва я остави. Така е и с тютюнопушенето. Когато човек се е наситил с навика, той отпада от само себе си и няма борба.
 

 

Как въздейства методът на потискането на абстинентния синдром при спиране на цигарите?
Акупунктурата помага за отказването от цигарите, като въздейства на определени точки срещу желанието за пушене, както и срещу абстинентния синдром. Човек трябва да отиде на терапия в абстинентно състояние, т.е. не трябва да е пушил най-малко 12 часа, по възможност. Например последната цигара да се изпуши вечерта и на другия ден сутринта пациентът да дойде за процедура, без да е пушил. Поставят се иглички, стои се около 30 минути с тях, през което време акупунктурата действа, като потиска абстинентния синдром. Иглотерапията повишава нивото на ендорфините – хормоните на щастието. По този начин се потиска желанието и човек се чувства по-спокоен.
 

След процедурата пациентът може да запали цигара след около 2 часа, тъй като ефектът на акупунктурата тогава е най-силен, и да пуши с радост. През деня също може да запали цигара, но да го прави осъзнато, а не по навик. Важно е да не се потиска и да не се въздържа. Обикновено се правят няколко такива сеанса, като бройката зависи от необходимостта на пациента. По принцип един такъв създаден рефлекс се премахва за около 7 дни. През този период човек трябва да е много буден и внимателен по отношение на тютюнопушенето, което е и неговото участие в терапията. Затова се изисква и желанието му да се пребори с този навик. Акупунктурата само помага да се чувства по-добре и да няма абстинентни симптоми.
 

Ако всичко това се спазва от пациента, има голям процент успеваемост да откаже цигарите.