Въз основа на състава си лечебните води се разделят на 5 класа.

 

В България хидроминералните находища са над 200, изворите над 500 като и петте класа минерални води са представени сред тях.


 

Хидрокарбонатните води се състоят преобладаващо от отрицателно заредени хидрокарбонатни йони. Тяхното въздействие върху организма е многостранно.

 

При питейно приложение на хидрокарбонатни води ефектите се концентрират основно върху три системи – стомашно-чревния тракт, жлъчно-чернодробната и отделителната система.

 

Алкализиращото действие на хидрокарбонатните йони намира приложение в намаляването киселинността на стомашния сок, когато тя е патологично повишена при гастрити, язвена болест и др.

 

Смесените хидрокарбонатни води със сулфатни йони оказват благоприятно въздействие върху секрецията на жлъчка. Ето защо, тези води се прилагат и при чернодробно-жлъчни заболявания.

 

Ефектът върху бъбреците е противовъзпалителен. Хидрокарбонатните йони почистват лигавицата от възпалителните продукти и алкализират урината при пиелонефрити, цистити и др.

 

Хидрокарбинатните води се прилагат и под формата на инхалации. В този случай, те намаляват дразненето на лигавицата на дихателните пътища, втечняват жилавия секрет и подпомагат изхвърлянето му.

 

Минералните води не се прилагат в острите стадии на възпалителните заболявания!

NEWS_MORE_BOX

 

 

Хидрокарбонатните води в България са представени в Горна баня, Мрамор, София и др.

 

Хлорно-натриевите води се наричат още солени. По-голямата част от тях се прилагат външно като бани или инхалаторно. Само тези, които са по-слабо солени намират питейно приложение.

 

Натриевите йони поддържат обема на извънклетъчната течност в организма. Тя е представена от кръвната плазма и междуклетъчната течност. Колкото повече натриеви йони има в плазмата, толкова по-голям е обемът на кръвта. Респективно нараства артериалното налягане и сърдечното натоварване. Поради това солените минерални води са противопоказани при хипертонична болест и при сърдечна недостатъчност.

 

По отношение на черния дроб и на белите дробове, действието на солените води е сходно с това на хидрокарбонатните.

 

Разлика се отчита във въздействието на солените води върху стомашната лигавица. Там ефектът е в посока увеличаване на стомашната секреция и киселинност.

 

Разпространението на солените води в България е по-ограничено. Извори са открити в Мирово (Варненско) и Сланотрън (Видинско).

 

Сулфатните води имат специфично действие, което се проявява при питейното им приложение.

 

Резорбцията на сулфатните йони в стомашно-чревния тракт е бавна и в незначителна степен. Тези йони забавят всмукването и на останалите микроелементи и йони. Резултатът е задръжка на йони и вода в храносмилателния тракт. Този ефект е особено добре изразен, когато сулфатните води съдържат и магнезиеви съставки. Последните повишават перисталтиката на червата. В този ред на мисли, прилагането на балнеолечение със сулфатни води е основателно при констипация.

 

Част от сулфатните йони се резорбират в дебелото черво. Преминалите в кръвта йони стимулират диурезата и дейността на хепато-билиарната система.

 

Интересен е специфичният ефект на сулфата върху метаболизма. Той се изразява в активиране на окислителните процеси на клетъчно ниво и изгаряне на по-голямо количество мазнини. На това въздействие на сулфатните води се разчита при приложението им при пациенти с наднормено тегло.

 

Противопоказно е използването на сулфатни води при бременност!

 

Находища на сулфатни минерални води у нас са открити в Харманли, Овча купел, Брезник и др.

 

Продължението на материала