Маслото от семена на нар не помага за облекчаване симптомите на менопауза, показва изследване на Медицинския университет във Виена. 

 
Маслото от нар се смята за богат растителен източник на естрогенни стероиди, поради което се считаше, че може да е полезно за успокояване на симптомите на менопауза. 
 
В австрийското изследване участват 81 жени на възраст от 45 до 60 години, които изпитват „горещи вълни“. Всички участнички водят дневник на симптомите на менопауза. Същевременно приемат всеки ден по две таблетки, съдържащи 30 мг масло от семена на нар, или плацебо. В началото и края на периода на проучването, учените изследват хормоналните нива на доброволките.
 
След 12-седмичен период на наблюдение учените установяват, че билковите таблетки с масло от нар не помагат значително за облекчаване на горещите вълни. 
 
При жените, приемащи масло от семена на нар, се отчита около 39% намаляване на горещите вълни, докато при жените от плацебо групата се отбелязва 26% понижаване.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Разликата в процентите е твърде малка, за да се твърди, че маслото от семена на нар има съществена роля за понижаване симптомите на менопауза, заявяват изследователите. 
 
Учените не откриват и разлики в хормоналните нива на участниците преди и след 12-седмичното лечение, въпреки че жените, употребяващи масло от семена на нар, съобщават за значително подобрение в качеството на съня и свързаните с него симптоми.
 
Необходими са допълнителни тестове за изследване на дългосрочния ефект от билковите таблетки, казва водещият изследовател Лео Ауербек.
 
Резултатите са публикувани в сп. Menopause.