Масажът осигурява ефективно облекчение на болките в кръста, според изследване, публикувано в Annals of Internal Medicine.

 
Алтернативната терапия е по-полезна за успокояване на симптомите, в сравнение с употребата на медикаменти и други традиционни методи. 
 
В изследването, проведено от института Group Health в Сиатъл, участват 400 души на средна възраст, които се оплакват от болки в кръста. 
 
Учените откриват, че тези, които провеждат масаж веднъж седмично в продължение на 10 седмици, са по-работоспособни и активни от хората, които използват болкоуспокояващи, мускулни релаксанти или физикална терапия.
 
Резултатите показват и че при повече от 1/3 от участниците, които се подлагат на масажна терапия, симптомите на болка са значително подобрени или напълно елиминирани, за разлика от само един от 25 души от контролната група. 
 
Изследователите все още не са установили точният механизъм на действие на масажната терапия за облекчаване на болките в кръста. Според една от теориите масажът стимулира тъканта или провокира реакция от страна на централната нервна система. 
 
Друга теория предполага, че релаксиращата обстановка по време на терапията предразполага към подобряване на състоянието.