Масажът е добър вариант за облекчаване на болката при различни травми и болежки, сочи ново изследване.
 
Тази терапия е приемлив избор дори при хора, които са избрали и други варианти като акупунктура и физиотерапия.
 
„Масажът трябва да бъде разглеждан като подходящо средство за облекчаване на мускулно-скелетните болки, както и като жизненоважна част от техниките за управление на болката в тези области”, обяснява д-р Уейн Джонас, изпълнителен директор на Института Samueli в Александрия, Вирджиния.
 
„Не можем да твърдим, че е по-добър вариант, отколкото други видове терапии, но със сигурност е в пъти по-добър о т това да не правим нищо, за да облекчим болката”, каза той пред Reuters.
 
Изследването е публикувано в списание Pain Medicine и твърди, че болката е най-честата причина, поради която хората търсят лекарска помощ.
 
Освен че засяга физическото състояние, болката може да навреди в социален, умствен, емоционален и духовен аспект, убедени са специалистите. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Масажът третира меките тъкани, за да облекчи болката, като се смята, че релаксацията по време на манипулацията може да помогне и чисто психически.
 
За целта на проучването, учените са се спрели на данни от медицински изследвания, за да открият какава е ефикасността от лечебните масажи.
 
Обхванали са 60 висококачествени проучвания и седем с по-ниско качество и достоверност.
 
Всички те са публикувани в периода 199 г. – 2013 г. и са тествали масажи за мускулна и костна болка, главоболие, вътрешни болки и хронични болки.
 
При по-голямата част от участниците в изследванията е установено значително намаление на болката и подобряване на цялостното състояние, обясняват авторите. 
 
Те изразяват и надежда, че масажната терапия ще започне да се гледа с по-сериозно око и да бъде приоритизирана, а също и, че ще бъде поле за нови изследвания в областта.