Освен като уред за хранене лъжиците могат да се използват и в алтернативен начин за масаж. На всеки му се е случвало като се удари като малък, майка му да му сложи лъжица с цел да облекчи болката и да предотврати появата на синина.
 
Немският козметик д-р Рене Кох използва този ефект на лъжиците в козметологията, алтернативната медицина и масажните терапии.
 
Препоръчително е използваните лъжици да са сребърни и да сa преварени предварително във вода. Те могат да са прилагат както студени, така и горещи. Използват се и "ароматизирани лъжици" - тогава при преваряването им във водата се капва етерично масло.
 
Д-р Кох забелязва, че при масажът с лъжици мускулите стават по-еластични. Методът е подходящ за стягане на кожата, намаляване на мазнините около корема и бедрата и за редуциране на целулита
NEWS_MORE_BOX
 
Масажът се прави с кръгови движения първо по часовниковата стрелка и след това обратно. Когато масажът е по часовниковата стрелка се прилага лек натиск, в обратната посока натискът липсва.
 
Преди да се започне масажът с лъжици е важно кожата да е добре почистена от грим, тъй като е възможно с лъжиците да се вкарат надълбоко частичките му, които да навредят. Благодарение на това си свойство масажът с лъжици помага за добрата абсорбция на кремовете за лице.
 
Д-р Кох твърди, че използването на лъжиците в козметологията помага за намаляването на бръчките и торбичките под очите, на излишните мазнини и има антицелулитно действие.
 
Масажът е изключително релаксиращ и приятен, намалява стреса и подобрява кръвоснабдяването на кожата.