Масажът на краката се практикува в продължение на векове за укрепване на общото здраве. Днес, той е практика, която се използва за облекчаване на болките по тялото и др. Масажът включва прилагане на натиск върху определени точки на ходилата, за да се повлияят други части на тялото. 

 

Защо да правим редовно масаж на краката? Сред потенциалните ползи е намаляването на напрежението и стреса. Причината е, че той действа успокояващо на централната нервна система. Проучвания дори показват, че ако се прави масаж на краката 3 пъти седмично за 6 седмици, се намаляват нивата на стреса и умората. Според изследване от 2013 г. пък се установи, че пациенти, страдащи от деменция, са изпитали по-ниски нива на тревожност само след 10 минути масаж на краката.


 

Масажът предотвратява депресията, която може да бъде причина за липсата на сън, тревожността и високите нива на стрес. Ако масажът се извършва поне 2 пъти седмично, може да се минимизират тези симптоми. Той действа отпускащо и подпомага по-бързото и лесно заспиване. В допълнение, масажът стимулира производството на ендорфини – хормони на щастието, което допринася за чувството за спокойствие и удовлетворение.

 

Проучвания показват, че масажът на краката може да облекчи и да намали тежестта и продължителността на главоболието и мигрената. Чрез намаляване на въздействието на хормона кортизол върху кръвоносните съдове и намаляване на мускулното напрежение, може да се намали болката, свързана с мигрената.

 

Масажът на краката може също да подобри енергийните нива. Смята се, че той може да забърза метаболизма. Тъй като масажът подобрява функцията на много органи, храната се преработва по-бързо и лесно, а в резултат човек получава по-голяма енергия.

 

Масажът може да подейства положително и върху кръвното налягане. Изследвания установяват, че той може да понижи систоличното кръвно налягане, но също да намали риска от сърдечносъдови заболявания.

 

Той е изключително полезен най-вече за жените. Защо? Защото облекчава предменструалния синдром и симптомите на менопауза. Редовният масаж дори облекчава горещите вълни. Точката на ходилото, която подобрява тези симптоми, се намира, където палецът е свързан с крака. Тази точка може да се масажира със затоплени етерични масла.