Терапията с магнити е физикален метод, чрез който се оказва въздействие върху различни части от тялото с помощта на магнитни полета. Основните ефекти на магнитите за организма са противовъзпалителен, болкоуспокояващ, трофичен-подобряващ доставката на хранителни вещества и кислород до тъканите и съдоразширяващ ефект.


Методът е една от най-старите форми на биофизикално лечение, познато  още от древността. В древен Китай са прилагани магнитни камъни за балансиране на жизнената сила в тялото. Хипократ описва част от лечебните свойства на магнитните руди.


В съвременния си вариант магнитотерапията се прилага чрез специализирана медицинска апаратура, която генерира постоянно или нискочестотно променливо магнитно поле. В практиката се прилагат и мини-магнити, с които се третират локално засегнатите тъкани.Магнитните индуктори се поставят контактно или близо до тялото на пациента, поради бързото отслабване на променливото магнитно поле в пространството. Процедурата може да се прави на открити повърхности, през дрехите, включително през превръзка или гипс.


Широко разпространени са различни бижута с магнит - гривни, пръстени, верижки, но също и превръзки, както и специално изработени матраци.


В какво се изразяват основните свойства на лечението с магнити за организма?

В резултат на въдействието с магнитно поле се повишава пропускливостта на мембраните на клетките, което води до засилване на обмяната на веществата в третираните области.


Магнитното поле оказва противовъзпалителен ефект. Това свойство се дължи на подобената трофика, успоредно с това по-бързото евакуиране на отпадните продукти и елиминиране на свободните радикали в мястото на възпаление. Паралелно с това се стимулират различни медиатори на възпалението и едновременно с това повишава активността на белите кръвни клетки.


Болкоуспокояващият ефект се свързва с индуциране на отделянето на ендорфини, тъй като те оказват естествен аналгетичен ефект.


Показания и противопоказания за назначаване на процедури с магнит:

Магнитотерапията се прилага след хирургични намеси – за по-бързо възстановяване на травмираното място, разнасяне на новопоявили се отоци, образуване на трофични язви, следоперативни кръвонасядания и други.


При счупвания – за по-бързо формиране на нова костна тъкан индукторите се поставят върху гипсовата превръзка, непосредствено след обездвижването. Подходящо е приложението при бавно зарастващи рани. Възстановяване след инсулт – поради подобряване на проводимостта на нервите. Терапията оказва добър ефект при диабетна невропатия, различни неврози, полиневрити, състояния след черепномозъчни травми, радикулити и други.


Още се прилага и при различни стомашно-чревни заболявания, някои кожни (псориазис, склеродермия), различни възпаления на дихателните пътища, някои гинекологични заболявания – аднексити, параметрити, мастити и други.


Като абсолютни противопоказания се посочват носенето на кардиостимулатор, склонност към кръвоизливи или тромбози, инфекциозни заболявания в остър стадий. От страна на сърдечносъдовата система – аневризма на аортата, ниско кръвно налягане и сърдечна недостатъчност - втори и трети стадий. Липсват достатъчно доказателства за безопасното прилагане на магнитите при бременни, новородени и малки деца.


От значение е премахването на магнитите при извършване на ядрено-магнитен резонанс, рентгенография, както и по време на проверки на летищата.


Влиянието на магнитното поле е съсредоточено върху висшите центрове на нервната и хуморална регулация и на проницаемостта на биологичните мембрани. Процедурите с магнити са част от комплексната терапия на едно заболяване, често се прави комбинация с различни по интензитет токове.