С понижаването в температурите при смяната на сезоните започва периода на настинките и грипа при хората.

 

Когато човек не вземе превантивни мерки, например приложение на противогрипна ваксина или стимулиране на имунната система, той може да се разболее при смяната на температурите.


 

Начините, чрез които имунната система се поддържа в добро състояние включват достатъчно почивка, хранително разнообразна диета - богата на плодове и зеленчуци, ефективни начини за справяне със стрес - например чрез медитация, и прием на достатъчно витамин C.

 

Въпреки това, ако човек се разболее, съществуват няколко начина за облекчаване на появилите се симптоми. Един от тях е чрез традиционни методи в китайската медицина, които стимулират естествените лечебни способности на тялото.

 

Традиционната китайска медицина включва различни методи като лечение с билки, диетична терапия, физически подходи като тай чи и чи гонг, акупунктура, масажи и други.

 

Според Лен Джи Танг-Ричи, който е доктор по акупунктура и ориенталска медицина и директор на клиничните услуги в Тихоокеански колеж по здравеопазване и наука, методите на лечение се различават спрямо симптомите на съответния пациент.

 

Лечението с билки е един от най-ефективните методи при настинка и грип, както и при тяхната превенция. Важно при правилнаото им избиране е консултацията със специалист, който да прецени кои продукти, в какво количество и за какъв период от време трябва да се приемат от съответия пациент.

 

Сертифицираните специалисти по традиционна китайска медицина са задължени да запомнят над 3000 билки, дози и техните взаимодействия с други билки и лекарства.

 

Пример за продукти, които могат да бъдат използвани при настинка и грип са затоплящи билки като джинджифил, куркума и канела. Те могат да бъдат приети под формата на чай. Тези билки подпомагат затоплянето на тялото, в резултат на което човек може да се изпоти и по този начин да се отърве от някои вредни вещества.

 

Джинджифилът има антивирусно и антибактериално действие и също така понижава гаденето. Куркумата и канелата съдържат множество антиоксиданти и имат противовъзпалително действие.

 

Източници:

www.healthline.com