Казват, че всички хубави неща в живота са незаконни, неморални или водят до затлъстяване. Е, дори това старо правило си има изключение. При това изключение, за което се събират все повече доказателства, че наистина е сред най-хубавите неща в живота. Това е смехът.

 

С усмивка и искрен смях можем да се отървем от много физически и емоционални проблеми. Можем буквално да ги изсмеем. Лечебният ефект на смеха е налице и никак не е за подценяване.


 

Химическите реакции, протичащи по време на смях, оказват благотворно влияние върху настроението, емоционалното ни състояние и дори върху физическото ни здраве.

 

Физико-емоционалните ползи от смеха са обект на засилен научен интерес в последните години и дори дадоха началото на ново течение в научните среди – т.нар. гелотология  - наука за смеха. Нейното развитие дава все повече доказателства за това, че смехът може да се ползва като лечебно средство и той вече се налага като част от методите на алтернативната медицина. Според учените конкретните ползи от смеха са изключително разнообразни.

 

Най-естественото обезболяващо средство
Смехът буквално отприщва секрецията на ендорфини – хормоните на щастието, които са сред най-мощните обезболяващи средства, синтезирани в организма. Проучвания показват, че смехът рязко покачва прагът на болка и помага за облекчаване на редица прояви на хроничен болков синдром, съпътстващ някои заболявания. Конкретните данни сочат, че ефектът от 10-минутен смях може да надмине този от приема на някои от най-мощните синтетични болкоуспокоителни. Това не е учудващо, имайки предвид мощния ефект на ендорфините.

 

Гарантиран антистрес ефект
Редовното излагане на стресиращи фактори повишава секрецията на кортизол – т.нар. хормон на стреса. Неговите хронично високи нива се асоциират с постоянно чувство за умора, апатия, отпадналост и други симптоми на стрес. Проучванията показват, че редовната смехотерапия може да намали нивата на кортизол с около 70%. Освен за снемане на стреса това помага и за укрепване на паметта и когнитивнитре функции.

 

Антидепресант
Според някои учени смехът упражнява върху мозъка ефект, подобен на този, който добрият масаж носи за тялото. Хората, които се смеят по-често, са изправени пред по-нисък риск от развитие на депресия и други емоционални разстройства.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Регулатор на кръвното налягане
Първоначалният ефект на смеха включва свиване на кръвоносните съдове и моментно покачване на кръвното налягане. В дългосрочен аспект обаче се оказва, че редовният смях действа съдоразширяващо. Намаляването нивата на кортизола допълва този ефект и така кръвното налягане трайно се понижава. Така, смехотерапията е много удобно средство за допълване лечението на хипертонията.

 

Имуностимулатор
Ендорфините и други хормони, синтезирани обилно по време на смях, стимулират производството на имуноглобулини и на T-клетки на имунната система. Установено е, че най-добре развито чувство за хумор и съответно най-силно реагиращ на смеха, е имуноглобулин А (IgA). Той оказва благоприятен ефект върху лигавиците и засилва локалния имунитет в зоната на горните дихателни пътища за защита от респираторни инфекции.

 

Проучванията за здравословния ефект на смеха продължават да разкриват неподозирани ползи от него. Така той все по-често се разглежда като терапевтично средство, което има изявен ефект и няма никакви странични ефекти. С изключение на мускулната треска на корема и врата. Дори тя обаче ще отшуми при редовен и здравословен смях.