Криотерапията е интересен лечебен подход, налагащ се все повече през последните години като средство за допълване на традиционното лечение при редица здравословни проблеми. В основата на криотерапията стои практика изцяло противоположна на тази, ползвана при сауната. Както може да се съди от наименованието му, методът се състои в излагане на тялото на изключително ниски температури, достигащи до минус 150º Целзий, а понякога и по-ниски. Учудващо, но подобни практики носят своите отчетливи здравословни ползи.

 

Криотерапия днес се предлага почти толкова често, колкото и сауната в елитните салони за спа процедури, включително у нас. В основата на метода стои позиционирането на тялото в съд, чиито стени се охлаждат, най-често от течен азот, до крайно ниски температури. Кожата на тялото не влиза в директен досег с тях, но близостта помежду им съдейства за това повърхностната кожна температура да спадне до много под нулата. С напредването на подхода към криотерапията процедурите вече може да се прилагат върху цялото тяло или върху отделни негови части.


 

Престоят при крайно ниски температури трябва да бъде вседен до не повече от 3-5 минути. Практиката показва, че за това време може максимално безопасно да се постигнат различни ползи от излагането на ниските температури. Те се свързват с подобряване състоянието на кожата, кръвообращението и общия тонус на тялото.

 

Облекчаване на мускулни болки
Криотерапията е популярен метод сред редовно спортуващите под високо натоварване, защото се асоциира с бързо възстановяване на мускулатурата и снемане на болката от мускулна треска или претоварване.

 

Подсилване на имунитета
Проучванията показват, че краткотрайното излагане на много ниски температури активира противовъзпалителни реакции в организма. Има и данни, че в такива ситуации тялото активира вродения си режим за оцеляване при неблагоприятни условия. И в двата случая се наблюдава преминаване на имунната система в оптимален режим на работа с максимална активност на защитните сили.

 

Ускоряване на метаболизма
Много от любителите на криотерапията споделят за осезаем прилив на енергия след подлагане на процедурата. Този ефект се асоциира с благоприятното действие на криотерапията върху метаболизма, помагащ за оптимално изгаряне и оползотворяване на енергията от приетата храна.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Снемане на стреса
Физическите ползи от криотерапията се придружевни и от чисто емоционални такива. Бързото излагане на крайно ниски температури провокира ускорен приток на адреналин. Стимулира се кръвообращението, което в условията на ускорена секреция на адреналин бързо носи  еуфорични усещания. Тази комбинация води до бързо релаксиране на съзнанието и снемане на тревожността.

 

Както всеки метод от алтернативната медицина, криотерапшията също трябва да се прилага с повишено внимание. Това важи най-вече за хора, лекувани срещу по-сериозни здравословни нарушения, особено в случаите на хронични кожни или сърдечносъдови проблеми. В тези случаи е задължителна лекарската консултация преди подлагане на процедури от сферата на криотерапията.