Билковото лекарство qili qiangxin, популярно в китайската народна медицина, вече е с доказан оздравяващ ефект за хора със сърдечносъдови заболявания. За голяма изненада на американските учени, то понижава нивата на натриуретични пептиди в тялото значително по-силно, отколкото плацебо билковия микс, срещу който било тествано лекарството.
 
За 12-седмичен прием с него е постигнат над 30% понижаване на тип про-Б натриуретичен пептид, изписван като NT-proBNP в медицинските изследвания.
 
Това съединение ускорява отделянето на натрий с урината, което води до спад на артериалното кръвно налягане, облекчаване на налична хипертония и значително понижаване на вероятността от сърдечен удар и други сърдечносъдови инциденти, свързани с високото кръвно.
 
Макар механизмът, по който билковата терапия помага, да не е напълно проучен, тя няма известни странични ефекти. Доказването на ефикасността и  доведе до бързо и радушното одобрение от китайските здравни власти и разрешение на приложението и срещу сърдечносъдови заболявания. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Американските учени, работещи върху лекарството, обмислят въвеждането на qili qiangxin като допълнителна терапия при вече назначено лечение за сърдечносъдови заболявания. Според данните им, то може да увеличи успеваемостта на почти всяка една терапия с над 11%, както и да повиши значително качеството на живот на пациентите.
 
Успехите на учените са документирани в реномираното списание Journal of the American College of Cardiology.