Диагностиката на Традиционната китайска медицина може да се случи чрез наблюдение на очите, ушите, носът и гърлото. Смята се, че промените, свързани с тях, могат да насочат към развитие на проблем в дадена част на организма...
 

Ушите 

Формата и размерът на ушите е свързан с бъбреците. Дългата и плътна месеста част в долната част на ухото е индикатор за силни бъбреци. 
 
Обикновено ушите се свързват с бъбреците, но не всеки ушен проблем се дължи на бъбречно нарушение. Специалистите в областта на Традиционната китайска медицина поясняват, че някои външни условия на топлина могат да въздействат на енергийните канали, които преминават през ушите, и това да бъде причина за оплаквания. 
 
Черният или син цвят на ушите е признак за болка. Ако месестата част в долната част на ухото е суха и с черен цвят, това може да е индикатор за дефицит на жизнената енергия Чи в бъбреците
 

Очите

Като цяло, очите са сетивният орган на черния дроб, тъй като окото се подхранва и овлажнява с кръвта, съхранявана в черния дроб. Освен него, много други Ин и Ян орган се отразяват на очите
 
Бъбреците са такъв пример и някои хронични болести на очите може да са свързани с бъбречни дефицити. Очите отразяват също и състоянието на сърцето и ума. 
NEWS_MORE_BOX
 
Носът
 
Носът е „входът“ към белия дроб. Ако притокът на жизнената енергия Чи в белия дроб е адекватен, то носът е отворен, дишането е лесно и обонянието е нормално. Далакът също има важна роля по отношение на обонянието. 
 

Гърлото


Спред Традиционната китайска медицина гърлото се свързва с много органи в организма и ефективно може да се използва за диагностика. 
 
Болка, зачервяване и подуване в гърлото могат да бъдат признаци както за навлизане на топлина от външни източници, така и за загряване в областта на стомаха. Ако гърлото е сухо, но не е подуто, това може да бъде признак за дефицит на енергията Ин в бъбреците.