Метрорагията е маточно кървене, което се случва извън менструалния цикъл. Може да е изтощително и болезнено, както и да доведе до анемия. Обикновено се дължи на състояния като фиброза на матката, лезии на шийката на матката, ендометриоза, туморно образувание на матката или шийката, хипотироидизъм, чернодробно или бъбречно заболяване, възпалителни процеси в малкия таз, употреба на лекарства, извънматочна бременност или аборт, употреба на противозачатъчни средства, хормонален дисбаланс на половите хормони - естроген и прогестерон, нарушения в кръвосъсирването и др. 

 

Добре е да се установи точната причина за маточно кървене с лекар гинеколог, тъй като лечението е различно в зависимост от това. Обикновено се препоръчва хормонална терапия или хирургическа намеса. Ако състоянието не е много тежко, има и натурални методи за подкрепа и облекчаване. Добре е да се изследват нивата на хормоните кортизол, прогестерон, естроген, DHEA. Ако има излишък на естроген, има начини това да се повлияе. Съставка на броколите, наречена индол-3-карбинол и/или дииндолилметан помагат на черния дроб да изхвърли излишния естроген от организма. Ако нивата на прогестерона са ниски, може да се приема синтетичен хормон или фитопрепарати от див ямс, вечерна иглика, витекс (Agnus castus), хомеопатичен Progesterone 4CH. 
Излишъкът на естроген се отразява и на щитовидните хормони, затова може да има и симптоми на хипотиреоидизъм като покачване на килограми, умора, студена температура на тялото, маточна фиброза и тежък цикъл. Симптомите на нисък прогестерон също са подобни на симптомите на хипотироидизъм. 

 

Промени в начина на живот и хранене, могат да подобрят хормоналния баланс и цикъла: 

 

 • Добре е да се избягва кофеина от кафето, чая, шоколада и безалкохолните напитки. 
 • Тютюнопушенето е допринасящ фактор за нарушения в цикъла и ракови образувания.
 • Употребявайте повече органични храни, тъй като пестицидите водят до ендокринни нарушения. Храните с най-много пестициди са ябълки, ягоди, череши, зелено-листни като спанак, кейл и маруля, картофи, чушки, нектарини, праскови, грозде, боровинки. 
 • Яжте храни с нисък гликемичен индекс и избягвайте храните с висок такъв. Храните с висок гликемичен индекс бързо се превръщат в глюкоза в кръвта и в дългосрочен план влошават здравето, като повишават риска от диабет, инсулинова резистентност, отлагане на мастна тъкан, рак и др. Колкото повече мастна тъкан имаме, толкова повече естроген се произвежда от мастните клетки и се увеличава възпалението в организма. Храните с висок гликемичен индекс са захарта, белия хляб и ориз, рафинираните зърнени храни и тестени продукти. 
 • Избягвайте консумация на алкохол. Алкохолът повишава риска от хормонозависим рак като рак на матката и гърдата. Червеното вино е по-полезно за сърдено-съдовото здраве на мъжете, а не толкова на жените. Тъй като алкохола се метаболизира в черния дроб, както и излишните хормони, консумацията му затруднява работата на черния дроб. 
 • Зелено-листните растения съдържат желязо и витамин К, които подкрепят кръвосъсирването. Зеленчуците от сем. Кръстоцветни – броколи, кейл, карфиол, брюкселско зеле помагат за детоксикацията в черния дроб. Те е добре да се консумират сготвени, тъй като съдържат гоитрогени, които повлияват щитовидната жлеза. 
 • Увеличете приема на фибри и яжте повече вегетариански храни. Фибрите свързват излишния естроген и го извеждат от тялото. Дневният прием на фибри е 25-35 гр. Фибрите трябва да се увеличават постепенно, за да няма проблем с газове.
 • Спортувайте умерено. Жените които спортуват усилено, имат склонност към по-тежък цикъл и обилно кървене. Според китайската медицина, свръх спортуването изтощава бъбреците и черния дроб. Най-добре спортувайте между 45 и 60 минути на ден. 
 • Управлявайте стреса в живота си с естествени методи като спорт, медитация, йога, тай-чи, психотерапия и промяна на негативните обстоятелства. Високите нива на кортизол от стрес повлияват хормоналния баланс, влошават съня и повишават килограмите в областта на корема. 

 

Могат да се използват хомеопатични майчини тинктури, те се приготвят съгласно хомеопатичната фармакопея. Те не са разредени и потенцирани както хомеопатичните лекарства. Някои майчини тинктури за обилен цикъл и метрорагия са тинктура от Овчарска торбичка, тинктура от Vitex (Agnus castus) и др. по лекарско предписание. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Хомеопатичните лекарства се избират според симптомите на пациента и два пациента с метрорагия могат да получат различен медикамент. Предимството на хомеопатичните лекарства е, че имат много по-голяма безопасност. Хомеопатичните лекарства съдържат наночастици от изходната субстанция и свързват симптомите на пациента със симптомите на лекарствената субстанция, като стимулират организма да се излекува. Ако човек вземе погрешно лекарство, няма лечебно действие, защото симптомите не съответстват. 

 

Има над 200 хомеопатични лекарства, които могат да се използват при метрорагия, затова е важно да се избере съответстващо на пациента лекарство. Самуел Ханеман, създателя на хомеопатията твърди, че най-доброто лечение е с индивидуално подбрани лекарства, които съответстват на индивидуалните потребности на пациента. Хомеопатите гледат на болестта като израз на вътрешната динамика на пациента и я разглеждат цялостно и холистично.
  

 • Calcarea carbonica е подходящо лекарство за обилен мензис, който започва по-рано, обилен е и продължава дълго време. Има съсиреци. Може да има фиброидни тумори, и/или хипотиреодизъм. Лесно покачват килограми, имат студени и влажни ръце и крака. Изпотяват се на скалпа по време на сън. Чувстват се зле от усилие – физическо или умствено, студено, влажно време и пълнолуние. Чувстват се по-добре при сухо, топло време и лежейки на болезнената страна. 
 • Lachesis – обилно кървене по време на менопауза. Топли вълни, чувстват се зле на слънце, сутрин и ако имат нещо около врата. Могат да са раздразнителни и приказливи като тип. 
 • Phosphorus като тип са тревожни, симпатизиращи и общителни. Имат кръвоизливи между менструалния цикъл. Може да не е обилно кървенето, но е продължително. Могат да имат полипи на матката и да са плачливи преди цикъл. Влошават се от докосване, смяна на времето, усилие – умствено и физическо, при гръмотевична буря, лежане на болезнената страна. Подобряват се от лежане надясно, студена храна, на тъмно, на свеж въздух и от сън. 
 • Sabina е показана когато има съсиреци и течна кръв. Има тенденция за аборти в трети месец. Болките в матката отиват към бедрата. Има кръвотечение между циклите.
 • Thyroidinum е показан когато има и хипотиреоидизъм. Симптомите са студена, суха кожа, задръжка на вода, тежък болезнен цикъл.