Терапията носи името на нейния създател - Том Боуен, който я разработва през 50-те години на ХХ век, в Австралия. Боуен терапията е холистичен метод за лечение, чието действие се базира на въздействие върху фасциите и по-конкретно на ниво повърхностна фасция. Проучванията върху тази тъкан разкриват все повече важната ѝ роля за организма. Тя играе главна роля в мускулната координация, правилната стойка и общата структурна и функционална цялост.

 

Фасцията представлява не просто обвивка около мускулите, както до скоро се смяташе. Тя изпълнява функцията на една своеобразна информационна система, чрез манипулацията върху която се изпращат сигнали към нервната система в специфични точки на мускули, сухожилия, лигаменти и нерви.


 

Въздействието върху фасцията активира част от вегетативната нервна система – т. нар. парасимпатикус. Неговата роля се изразява в запазване енергията на организма, отговаря за храносмилането, съня и отпускането на организма. Противоположен на неговата функция е симпатикусът, който отговаря за активиране на организма при ситуации на стрес и поддържането му в готовност за действие. Съвременното ежедневие е свързано с преобладавне на активността на симпатикуса, който води до поддържане на организма в постоянна активност, което от своя страна е свързано с напрежение. Боуен терапията оказва балансиращ ефект, чрез понижаване ефекта на симпатикуса и засилване този на парасимпатикуса. 

 

Самата процедура представлява поредица от движения върху определени зони от тялото, които се определят от заболяванията на пациента. След определен брой манипулации пациентът се оставя в рамките на минимум 2-3 минути в пълен покой. След тази малка пауза, терапевтът продължава с други движения, които също в края се последват от почивка. Обикновено един сеанс продължава в рамките на 30-40 минути. По преценка на терапевта е възможно процедурата да продължи и по-дълго време или по-малко, в зависимост от заболяването и как тялото реагира.


След терапията в рамките на първите 24 часа не се препоръчва извършване на тежък физически труд, вземане на контрастни душове, масажи, сауна, които могат да компрометират и намалят ефекта на лечението. По време на периода, в който се провежда терапията не се препоръчва подлагането на процедури с физиотерапия.

 

Боуен терапията е подходяща при широк спектър заболявания. При ставни болки подобрение в субективното усещане се наблюдава дори след края на процедурата, поради отпускане на засегнатите структури. При остри травми броят на необходимити процедури е значително по-малък в сравнение с дългогодишните хронични травми. Причината е, че тялото се нуждае от повече време, за да преадаптира процесите на работа, тъй като дълго време е работило по „неправилен“ начин.


За разлика от хроничните травми при скорошни контузии действието на терапията е изключително бързо. Причината е, че на тялото лесно може да се окаже въздействие, за да се върне към правилния начин на работа. Обикновено в тези случаи пациентите се нуждаят от 1-2 Боуен сеанса, за да се възстановят.  Правят се дълбоки движения върху самите мускули, както и въздействие върху ключови точки на нерви, като по този начин лечебният ефект се засилва.


Терапията е подходяща за активно спортуващи, при остри (разтежения, навяхвания, луксации на стави) или хронични травми, за подобряване на мускулния тонус, както и след претоварвания.

 

Хормоналните нарушения стават все по-разпространен и нарастващ по честота проблем. В крайни емоционални състояния като постоянен стрес, гняв, тревога и страх организмът влиза в режим на “оцеляване”, отделяйки в голямо количество т. нар. стресови хормони от сърцевината на надбъбречните жлези. Тези хормони от своя страна стимулират други ендокринни жлези, което води до една свръхактивация.

 

Чрез въздействие върху парасимпатикусовата нервна система Боуен терапията цели да нормализиране функцията на жлезите и извеждането им от състояние на хиперактивация. Терапията е подходяща при хормонални нарушения, следствие промени в хипофизната жлеза, половите жлези, щитовидната жлеза. Показани за терапията са още патологични промени с обмяната на веществата, както и жлъчни дискинезии.

 

Боуен терапията се препоръчва при лица, подложени на постоянен стрес - изпълняващи високоотговорни длъжности. В режим на постоянен стрес започват нарушения в съня, налице е постоянна нервност, тревожност и напрегнатост. Причината е поддържането на постоянен режим на свръхактивност под действието на различни стресови хормони, един от които е адреналинът. Чрез Боуен терапия тази свръхстимулация на надбъбречната жлеза се повлиява в посока нормализиране на функцията. Подходяща е при хора изложени на постоянно психическо претоварване, наличие на паник атаки, изразена тревожност и подложени на ежедневни нива на стрес.


Важно е да се отбележи, че Боуен терапията се различава значително от обикновените масажи. Една от съществените разлика е в паузите, които при Боуен терапията имат за цел да дадат време на тялото да реагира на получената информация по време на процедурата. С цел сравнение може да се използва следният пример: ако си представим, че нашето тяло е компютър, то чрез клавишите на клавиатурата задаваме определени команди за работа. Ако при масажите хаотично се натискат различни клавиши, то при Боуен терапията се активират точно определени, чрез което така съставеното съобщение към тялото е ясно и конкретно и цели да въздейства по точно определен начин.