Дългоочакваният летен отпуск на плажа за много хора е достатъчна терапия сам по себе си като изживяване – всеки човек се нуждае от отдих, смяна на обстановката и весели или спокойни мигове, в които да се възстанови и да набере сили за новото впускане в работното ежедневие. Подобряването на настроението и приповдигането на духа са задължително условие за нормалното битие на хората, а също така никога не са и излишни при страдание от хронични заболявания. 
 
Настрана от тези приятни асоциации с морския плаж, науката е открила и някои конкретни свойства на морето, които се прилагат като част от целия комплекс от лечебни мероприятия при определени страдания.
 
Таласотерапия означава морелечение
 
Черноморското крайбрежие се характеризира с благоприятен аерохимичен комплекс – при липса на индустриални замърсявания въздухът е чист и богат на соли – натриев хлорид, флуор, озон, бром и др. Тези вещества, в кобинация с влажността на морския въздух, имат противовъзпалителен ефект, подобряват защитната функция на лигавиците. Също така в морския въздух е намалено количеството на алергени от животински и растителен произход. 
 
Бризовото време не е само приятната прохлада, която разваля прическата и освобождава душата. Установено е, че то – особено в комбинация с умерена физическа дейност на открито – оказва благоприятно влияние върху усвояемостта на глюкозата при диабетици, стимулира разграждането на мастните депа при затлъстяване; отбременява панкреасните клетки, произвеждащи инсулин и намалява резистентността на тъканите ни към него. Интересно е да се научи, че при използване на морелечебните фактори заедно с физическа дейност, загубата на телесна маса е в повече от 15% по-голяма за сметка на мастната тъкан в сравнение с хората, изгубили същата телесна маса само с хранителни ограничения.
 
Слънчево-въздушните бани, проведени при бризово време, влияят благотворно на топлообмена – повишава се невидимото изпарение през кожата, което се явява благоприятно при пациенти с хроничен нефрит. Морският бриз има и други ефекти – подобрява се хиперлипопротеинемията, намалява се артериалното налягане – търсени при болните от хипертонична болест, исхемична болест на сърцето и нарушенията в мастната обмяна. 
 
Слънчевите бани имат благотворно влияние върху болни от псориазис, рахит, повишават имунната защита. Установява се и благоприятна динамика на медиаторите на алергичните реакции – намаление на хистамина и на IgE.
 
Прохладната морска вода повишава виталния капацитет и вентилаторната функция на белите дробове при болни от бронхиална астма и хроничен бронхит. Морските къпания са показни при болни с неврози, затлъстяване, хипертонична болест в I и II стадий, желязонедоимъчни анемии, компенсиран диабет и за закаляване. 
NEWS_MORE_BOX
 
Вълшебния черен пясък.  Пясъчните бани се прилагат за 20-30 до 50 минути, при осигурена сянка за главата. В летните часовете между 10-15 часа пясъкът придобива температура от 50-60 градуса, а съставът и цветът на черноморския пясък оказват влияние, когато той поглъща топлината. Зариването на колене/лакти или покривнето им с топъл пясък е благотворно при болни от ревматизъм, ревматоиден артрит, Бехтерева болест, артрит.
 
За кои болни се препоръчва таласотерапията?
 
За тези с хронични белодробни и алергични заболявания, псориазис, витилиго, невродермит, диабет, затлъстяване, първичен хипотиреоидизъм, хипертонична болест, исхемична болест на сърцето, възпалителни заболявания на женските полови органи и стерилитет, ставни заболявания, хронични нефрити и пиелонефрити.
 

Кои да се въздържат от морски бани?

Това са всички болни с температура, остри заболявания на ставите и периферната нервна система, изтощени болни или такива с напреднали сърдечносъдови заболявания.

 


Черноморското крайбрежие предлага и чудесни калолечебни комплекси. То не е хапче или инжекция, но намира достойно място в комплекса от мероприятия за подобряване и стабилизиране здравето на болните, както и при профилактиката на здравите.