Живеем в златни времена на златни възможности...

Все по-често се използва терминът "преждевременно стареене". Неблагоприятните екологични и социални фактори водят до преждевременното износване на човешкия организъм, който не може напълно да усвои дадения му от природата ресурс. Един от основните показатели за това е намаляването синтеза на белтък. Остаряването е хроничен стрес, удължен във времето, при който системите на организма постепенно започват да се износват. Това е причината за проявата на различни заболявания.

Учените успяха да открият веществата, които могат не само да забавят процесите на стареене, но и да помогнат за удължаване на активното дълголетие. Това са пептидните биорегулатори, в чиято основа лежат късите пептиди.

Пептидите са органични съединения, състоящи се от аминокиселини, свързани чрез пептидни връзки. Те нормализират синтеза на белтъци, активизират обменните процеси на клетъчно ниво, възстановяват функциите на органите и системите до нивото на здравия организъм, а също така възпрепятстват развитието на болести, свързани с възрастта.

 

Има пептиди със специално предназначение, например като стимулатори на растежа, имунитета, противоалергични съединения, природни аналгетици, пептиди на паметта, съня и даже модулатори на поведение и настроение.


 

Пептидите активно се съпротивляват на процеса на стареене, позволяват максимално меко стимулиране и повишаване на потенциала на клетките, предизвиквайки механизми за регенерацията на тъканите. Това разнообразие от пептиди позволява не само да се отстранят последиците от процесите на стареене, но и да се работи директно с причинните фактори, водещи до някои дегенеративни процеси в клетките. При възстановяване на нормалното функциониране на клетките, които изграждат човешкото тяло започва и правилното усвояване на витамините и минералните вещества.

Механизмът на стареене на клетката е следният:

Теломерите са окончанията на хромозомите. Теломерните участъци на хромозомите се характеризират с неспособност да се съединяват с други хромозоми или с техни фрагменти. Тяхната задача е да изпълняват защитна функция. Теломерите са съставени от специализирана линейна хромозомна ДНК, състояща се от къси последователности. При всеки цикъл на делене теломерните участъци се скъсяват поради неспособността на ДНК-полимеразата да синтезира копие на самия край на хромозомата. По тази причина ДНК-полимеразата се нуждае от праймер, към който може да бъде добавен първият нуклеотид.

 

Този феномен е един от най-важните фактори на биологичното стареене. Съществува специален ензим — теломераза, който с помощта на своя собствена РНК-матрица достроява и удължава теломерните последователности. В повечето диференцирани клетки теломеразата е блокирана, но в стволовите и в половите клетки тя е активна. На това се базира основното приложение на олигопептидите.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Пептидите са напълно безвредни, защото се състоят от няколко аминокиселини, които винаги са присъствали във всеки жив организъм. Извършените клинични изследвания при над 15 000 000 души показват, че при приемането им те не оказват странични неблагоприятни ефекти. 30-годишните клинични изпитания потвърждават ефективността на използването им за предотвратяване на преждевременното стареене, в борбата с възрастовите патологии.

Действието на комплекса от пептиди върху тялото е следният:

  •  Подмладява клетките на човешкото тяло.
  •  Повишава устойчивостта на клетките към хипоксия (недостатъчно снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи), токсини и други вредни фактори.
  •  Нормализира обмяната на веществата.
  •  Увеличава ефективността на процесите на усвояване на хранителните вещества.

  •  Спомага за отстраняване на метаболитните продукти.
  •  Има положителен ефект върху дейността на органите и тъканите в нормални и патологични условия.
  •  Поддържа броя на физиологично зрелите и функционално активните клетки, както и обмяната на веществата в тях.
  •  Оптимизира процесите на възстановяване на тъканите и органите.

За да можем правилно да определим наборът от олигопептиди, които трябва да бъдат приемани индивидуално, ще ни е нужен подробен анализ на здравословното състояние на организма. Това може да бъде постигнато чрез квантовия анализатор.

 

В продължението на материала - „Как работи квантовият анализатор?“
 

Материалът е предоставен с любезното съдействие на Академия "Юнити".