Лечебните ефекти на студа върху организма са били използвани още от времето на медицината от древен Египет и Гърция. Там потапяне в студена вода се е използвало за лечение на различни неразположения и болкови симптоми.


От 1700 г. криотерапията (от гръцки „крио“ - студ) се използва за подобряване на здравето и възстановяване след ектремни натоварвания, също така за забавяне стареенето на клетките и дори за загуба на тегло.


Нормално функциониращата имунна система ни предпазва от различни патогени – били те вируси, бактерии, гъби и дори паразити. Въпреки това, прекомерното активиране на имунната система може да причини редица увреждане на органите и съставящите ги тъкани. Имунната система отчасти се контролира и от вегетативната нервна система, която не може да бъде волево повлияна.В Медицинския център на университета Radboud Nijmegen, професорът по експериментална интензивна медицина д-р Питър Пикерс и неговият екип извършват редица изследване върху познатия с прякора "Iceman" Вим Хоф.


Наблюдава се потискане на имунната система до степен активиране на цитокини – протеини, характерни за възпалението, да бъде намалено с около 50%. Доброволци, които използват метода на ледените бани също показват сходни резултати.


Причината се крие в поставянето на тялото в по-трудни условия, като постоянното излагане на неблагоприятния фактор – конкретно студ, но в дозирано количество, води до повишаване отделянето на адреналин и кортизол, които от своя страна водят до потискане на имунния отговор. Но намаляването на реактивността на имунната защита не води до намалена протекция спрямо патогенни микроорганизми, а се наблюдава намаляване на възпалителната реакция, което благоприятства по-бързото преминаване на инфекцията.


Но ефектите на криотерапията далеч не стигат само до благоприятно повлияване на имунната система. В допълнение значително ефект лечението оказва и върху справянето с различни видове болка.


Ограничаване на съдовата пропускливост (чрез вазоконстрикция и чрез забавяне на нервната проводимост на ноцицептива съобщение) позволява значително редуциране не само на възпалителния процес, но и на чувството за болка. Също така се намалява мускулният спазъм и склонността към кървене.


Изследване върху мозъчните процеси показва, че при подлагането на криотерапия се активира т. нар. периакведуктално сиво вещество, което е отговорно за усещането и потискането на чувството за болка. По този начин се отделят ендогенни опиоиди и ендоканабиноиди.


Те имат въздействие дори и върху настроението, като често се отделят във високи количество и по време на физически упражнения.


Други проучвания показват, че закаляването на тялото чрез често и нормирано излагане на студ, може да доведе още до намалено чувство за стрес, умора и дори тревожност.


Според част от респондентите положителен ефект е имало закаляването със студ още върху болките в гърба, артритни прояви и дори върху безсънието.


Не за подценяване е фактът, че се откриват още положителна роля на терапията върху някои алергични прояви, включително бронхиална астма, както и различни храносмилателни проблеми.


Освен редицата положителни ефекти, криотерапията има и противопоказания за прилагането ѝ. Включват се заболявания като криоглобулинемия, болест на Рейно, хипотиреоидизъм, остри нарушения на дихателната система, някои заболявания на сърдечносъдовата система (нестабилна стенокардия, сърдечна недостатъчност стадий III и IV), гнойни гангренозни кожни лезии, системни невропатии.


Библиография:
1.    Ziemann E. et al.,Whole-body cryostimulation as an effective way of reducing exercise-induced inflammation and blood cholesterol in young men, European Cytokine Network, 2014;
2.    Selfe J. et al., The effect of three different whole body cryotherapy exposure durations on elite rugby league players, PLoS One, 2014;
3.    https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110422090203.htm