Кандидозата е вид гъбична инфекция, от която най-често страдат малките деца и жените. Млечница е друго наименование на гъбичната инфекция на тъканите на устната кухина, която е разпространена най-вече при бебетата. Причинители на заболяването са гъбички от рода Candida, Candida аlbicans.Кандидозата се появява най-често вследствие на замърсяване, прием на антибиотици или медикаменти – цитостатици, орални контрацептиви, които потискат имунната система, хронични заболявания – особено възпалителни заболявания на женските полови органи и други.Този вид гъбички са най-разпространени и най-упорити за лечение. Ето няколко алтернативни методи за лечение на инфекцията без използването на силни медикаменти, особено вредни за бебетата.
Гъбичната инфекция в устната кухина може да се облекчи чрез промивка с физиологичен разтвор. Разтворете половин чаена лъжичка сол в чаша вода и изплакнете обилно устната кухина. Готов физиологичен разтвор може да се закупи от всяка аптека.

 

NEWS_MORE_BOX


Киселото мляко е може би едно от най-известните и използвани природни средства за борба с кандида. Препоръчително е по време на инфекцията да се консумира колкото се може по-големи количества от млечния продукт. Киселото мляко е богато на млечнокисели бактерии, които възстановяват естествената флора на локалните тъкани.


Разтворът със сода за хляб също е ефективен при кандидоза. Разтворете една чаена лъжичка сода за хляб в 240 мл вода и използвайте за изплакване на устата кухина.


Разредете ябълков оцет с топла вода и добавете щипка сол. По този начин ще получите едно от най-мощните средства срещу досадните микроорганизми. Оцетът, освен оцетна киселина, съдържа и оцетни бактерии, които се справят ефективно с гъбичките. Разтворът може да се използва за изплакване и гаргара.

 


Кандидозата може да се предаде на бебетата при кърменето. Ето защо е хубаво майките да поддържат добра хигиена на гърдите си и профилактично да ги изплакват с някои от изброените разтвори.