Очите отдавна се приемат като „прозорец към душата“, но малцина са наясно колко вярно е това наблюдение. Точен анализ на структурата на ириса оцветяването му може да даде информация за здравословното състояние – както за физическото, така и за психическото. Много са факторите, които влияят на здравето и личността ни, и повечето от тях се отразяват и на ириса
 
Ако се загледаме в собствения си ирис и след това в този на околните, ще забележим много различни модели от влакна и цветове. Подобно на отпечатъците от пръстите или лицата, няма два напълно еднакви ириса.
 
Структурата на ириса е уникална и се използва за идентификация като мярка за сигурност на различни устройства. 
 
Ирологията се основава върху научно изследване на ириса – оцветената част на окото. Подобно на маркировка върху карта, ирисът разкрива физиологични и психически състояния, промени или силни страни на различни органи и личностни черти. Тъканната структура на ириса е сред най-сложните в целия организъм.
 
Знаците, които могат да се „разчетат“ по ириса, представляват подробна картина на целия организъм – могат да се установят токсични натрупвания или промени.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Четирите принципа, които формират иридологията, са:
  • Състоянието на нервите;
  • Състоянието на кръвта и лимфната система;
  • Адекватно кръвообращение;
  • Хранене – качествена почивка, дишане – състояние на ума.
 
Ирологията предоставя лесен, безболезнен и неинвазивен начин да погледнем в това, което се случва в организма. Това не означава, че останалите форми заанализ и диагностика следва да се изключат, напротив. Ирисовата диагностика може да се използва като допълнение към всеки друг диагностичен метод.